AUD long: Nákup australského dolaru

13.03.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Obavy z recese americké ekonomiky nutí devizové obchodníky zbavovat se amerického dolaru. Naopak jeho australský jmenovec se díky komoditnímu boomu a zásahům centrální banky stává zajímavou investiční příležitostí.

Devizoví obchodníci z různých zemí světa se v posledních měsících doslova spojili za účelem co nejvíce potopit americký dolar. Ten nedokázal odolat a strmě začal znehodnocovat. Proč se zkušení profesionálové zbavují „zelené bankovky“?

Tím nejdůležitějším důvodem je riziko hospodářské recese ve Spojených státech. Hypoteční a kreditní krize od minulého léta nemilosrdně podkopávají sebedůvěru největší ekonomiky světa. Americká centrální banka, jejímž mandátem je udržovat stabilní cenovou úroveň a plnou zaměstnanost, si musela vybrat.

Snížit úrokové sazby a podpořit hospodářství anebo nemilosrdně zakročit proti vzrůstající inflaci? Odpovědět na danou otázku je nesnadná a Benu Bernankemu připravila jistě celou řadu nocí, v nichž nezamhouřil oka. Nakonec však převládla snaha zachovat ve volebním roce pohodu v domácnostech a hlavní úrokové sazby šly rapidně dolů. Americký dolar je věrně následoval. Podle naší fundamentální a technické analýzy ještě není konec obrovského dolarového výprodeje. Na druhé straně ringu stojí australský dolar. Austrálie díky komoditnímu boomu zažívá renesanci a centrální banka bojuje s inflací zvyšováním úrokových sazeb. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme růst hodnoty futures kontraktu na australský dolar ze současné úrovně 0,93 na 1,02.


Nákup australského dolaruFaktory, které by v časovém horizontu 3 až 6 měsíců mohly způsobit růst kurzu australského dolaru vůči dolaru americkému:

  • Krize amerického hypotečního a úvěrového sektoru
  • Dvojí deficit USA
  • Zhoršující se pozice dolaru v oblasti rezervních měn
  • Pozitivní úrokový diferenciál
  • Síla australské ekonomiky opřená o vysoké ceny komodit

Australský dolar se nachází v silném trendu, který je potvrzen klouzavými průměry. V minulém týdnu byla proražena hladina rezistence na úrovni 0,94 a byla dosažena nejvyšší hodnota za posledních 24 let. Následoval ovšem opět pokles pod rezistenci. Její další proražení bude silným signálem podporujícím růst.


Možná rizika:

  • Výrazné oslabení amerického dolaru je výbornou zprávou pro exportéry z USA. Jejich výrobky jsou na světových trzích relativně levnější. Vyšší poptávka po americké produkci může pomoci opětovnému nastartování ekonomického růstu Spojených států.
  • Vysoká orientace Austrálie na vývoz komodit může být nebezpečná v případě celosvětové recese, která by zapříčinila pokles poptávky po základních surovinách.


Fundamentální důvody, proč investovat do australského dolaru naleznete v přiloženém dokumentu.


Autor článku

Petr Čermák, Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE