Maxův tip: Nákup stříbra

20.03.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Zvyšující se inflace, neelastičnost nabídky a poptávky, bohatnutí asijských zemí a investiční nákupy a zejména nedostatek zásob přispívají k tomu, že stříbro se může v budoucnu stát zajímavou investiční příležitostí.

Krize hypotečního a nemovitostního trhu ve Spojených státech vyústila v reálnou hrozbu recese největší světové ekonomiky, což následně přináší prudké turbulence na akciových a komoditních trzích. Ušetřeny nezůstávají ani trhy dluhopisů. Se zvyšující se nejistou dochází i ke změně v investičních strategiích institucionálních a drobných investorů. Vzrůstá averze k riziku a vysoce zadlužené hedge fondy hledají alternativy k neuspokojivým výnosům z dluhopisů a akciových trhů. Nervozita převzala otěže a stále více kapitálu vyhledává oblast bezpečných investic v podobě drahých kovů, což je i případ stříbra, jehož cena v posledních měsících vystřelila prudce vzhůru.

V nejbližších měsících se s největší pravděpodobností uklidnění situace nedočkáme. Spojené státy jsou jen malý krůček od hospodářské recese, s níž bojuje FED neustálým snižováním úrokových sazeb a pumpováním peněz do ekonomiky. Stav veřejných financí USA také nedovoluje masivnější záchrannou akci ze strany vlády. Zvyšuje se riziko inflace, produkce drahých kovů pokulhává. Obzvláště v případě stříbra se odhaduje, že již 95 procent veškeré komodity bylo vytěženo.

Vývoj cen stříbraPodle naší fundamentální analýzy by právě stříbro mělo pokračovat ve svém zhodnocování. Domníváme se, že se v nejbližší době dočkáme mírné korekce, která bude vhodnou dobou pro vstup do pozice. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme nárůst hodnoty stříbra z úrovně 2000 centů na 2190 centů za trojskou unci. Budeme nakupovat 1 futures kontrakt na stříbro v New Yorku za limitní cenu. Potenciální profit je tak 9500 USD při investici přibližně 15000 USD.   


Důvody pro nákup stříbra:

  • inflace – nadměrné tištění peněz se v uplynulých letech stalo oblíbenou zábavou centrálních bankéřů, obzvláště v případě USA. Jednou z možností, jak se aktivně zajistit proti inflaci je nákup drahých kovů.
  • neelastičnost nabídky – více než dvě třetiny světového stříbra se získává jako vedlejší produkt těžby dalších kovů. Produkce stříbra tak nemůže být zvýšena bez toho, aby zároveň nedošlo k ovlivnění těžby jiných kovů jako je měď, olovo či zinek. Velikost těžby stříbra je tak výrazně neelastická a prakticky vůbec nekoreluje s cenovými změnami na trhu, proto ani dramatický růst ceny stříbra výrazně nezvýší jeho nabídku.
  • neelastičnost poptávky – světová průmyslová poptávka se nezvyšuje ani nesnižuje v závislosti na cenových změnách na trhu. Stříbro je totiž využíváno v desetitisících různých produktů, v každém z nich však pouze ve velmi malém množství. I při zvýšení ceny stříbra v řádu desítek procent je tak vliv tohoto růstu na cenu výrobku, v němž je stříbro obsaženo, zcela zanedbatelný. Proto ani dramatický růst ceny nezpůsobí výrazný pokles poptávky.
  • nedostatek, zásoby klesají – celosvětová spotřeba stříbra převyšuje produkci, a to již patnáct let. Zásoby držené vládami po celém světě se blíží ke svému konci. Ještě v minulém století dosahovaly pouze zásoby stříbra ve Spojených státech až 4 miliard uncí, nyní se však celosvětové zásoby vlád odhadují na pouhých 200 milionů uncí.
  • bohatnutí Asie - Čína  a Indie jsou země s dlouhodobou tradicí investování do drahých kovů. V obou zemích žije dohromady dvě miliardy lidí. Ekonomiky těchto států prožívají silný hospodářský růst, který je spojen s bohatnutím obyvatel. Podíl střední třídy by v následujících letech měl výrazně vzrůst, což je pro zlato a stříbro pozitivní zprávou.
  • investiční nákupy – o stříbro se zajímají i velcí institucionální investoři. Stříbro bylo v historii vedle zlata významným uchovatelem hodnoty a právě tato vlastnost nabývá v nejistých dobách na významu. Fondy se snaží svými nákupy drahých kovů rozložit riziko. Celá řada z nich hledá alternativu k neuspokojivým výnosům z dluhopisů a z akciových trhů. Jednou z variant je i stříbro.

 
Možná rizika:

1. Výrazné zhodnocování stříbra v uplynulých měsících bylo způsobeno strachem ze zvyšování inflace. Pokud by se podařilo dostat prudký růst cen pod kontrolu, potom můžeme očekávat odliv prostředků z bezpečných aktiv.

2. Poptávka ve šperkařství při současných relativně vysokých cenách začíná klesat. Přidá-li se k tomu možné ekonomické zpomalení v nejvyspělejších státech světa, tak je možné, že cena stříbra zkoriguje.


Bližší informace, proč investovat právě do stříbra naleznete v přiloženém dokumentu.

 

Autor článku

Petr Čermák

Články ze sekce: INVESTICE