Vepřové: Nákup podhodnocené komodity

24.04.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Zvyšování spotřeby masa, relativně nízké ceny, rodící se krize v sektoru chovatelů zvířat či pomalé obnovování výroby vepřového v asijských zemích přispívají k tomu, že nákup vepřového masa se může v budoucnu stát zajímavou investiční příležitostí.

Komodity v uplynulých měsících výrazně posílily a jejich cenové zhodnocení přineslo vysoké zisky. Špatnou zprávou však je, že mnohé základní suroviny již vyčerpaly potenciál pro další navýšení cen. V současnosti na trhu převládá vyčkávací nálada a hledání relativně levných komodit. Hledání je těžké, ale ne neúspěšné.


Velmi zajímavým sektorem je maso


Investoři na masa mírně zapomněli, což způsobilo, že v době, kdy pšenice, sója nebo kukuřice lámaly nové historické rekordy, cena masa stagnovala. Zaostává zejména vepřové maso, což je způsobeno vyšším stavem prasat v chovu. Podle naší fundamentální analýzy jsme dospěli k názoru, že farmáři začnou v letošním roce s radikálními změnami. Jejich účelem by mělo být snížení počtu chovaných vepřů a zvýšení prodejní ceny. Budeme nakupovat jeden futures kontrakt na vepřové maso (Lean Hogs) za cenu na trhu. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme zvýšení cen vepřového na 90 centů za libru.


Faktory, které by mohly způsobit růst cen vepřového:

  • Zvyšování spotřeby masa – v roce 2007 se počet obyvatel Země zvýšil na 6,7 miliardy lidí. Ještě před deseti lety to bylo 5,8 miliardy. Populační exploze s sebou přináší několik problémů. Jedním z nich je i nedostatek jídla. Produkce potravinářských výrobků nestačí pokrýt poptávku, která roste zejména v rozvíjejících se zemích. Zlepšování ekonomické situace taktéž umožňuje lidem, aby si dopřáli luxusnější jídla s vyšším obsahem bílkovin, mezi které patří i masa. Zvyšování spotřeby masa je patrno v nejlidnatější zemi světa, v Číně. Podle China Meat Association průměrný Číňan spotřeboval v roce 1990 20 kilogramů vepřového. V roce 2006 byla spotřeba vepřového již na úrovni 39,6 kilogramů na osobu, což představuje téměř dvojnásobek.
  • Relativní levnost – koncem minulého a začátkem tohoto roku jsme byli svědky prudkého růstu cen pšenice, sóji nebo kukuřice. Masa však na tento vývoj nereagovala a jejich cena stagnovala. Stagnace cen byla způsobena především vysokým stavem chovaných zvířat, z čeho rezultovaly nadprůměrné zásoby.
  • Rodící se krize v sektoru chovatelů zvířat –hlavním problémem chovatelů jsou v současnosti vysoké náklady na krmiva, které tvoří až 50 procent všech nákladů vynaložených na chov. Stagnující prodejní cena však znemožňuje dosahovat požadovanou výnosnost.
  • Nelepšící se prognózy cen krmiv – zvyšování cen krmiv (kukuřice, pšenice, sójový šrot) je pro producenty masa extrémně negativní zprávou. Příčin prudkého zdražování zemědělských plodin je několik. Na straně poptávky pozorujeme rychlý růst spotřeby při výrobě biopaliv.
  • Pomalé obnovování výroby vepřového v Číně – v nejlidnatější zemi světa se chová téměř polovina celosvětové produkce prasat. Čína však v minulém roce zápasila s chorobou modrých uší, kvůli níž musely být utraceny milióny kusů zvířat.

Možná rizika:

  • Zejména z krátkodobého hlediska může ceny zatlačit pokračující vybíjení stád a zvyšování nabídky masa na trhu. Chovatelé snižují počet kusů zvířat, aby ušetřili náklady na výkrm.
  • Čínská vláda se snaží snížit inflaci potravin v zemi. Jedním z možných řešení je i vyšší finanční podpora tamních zemědělců, pro které to může být pobídka k vyššímu chovu hospodářských zvířat.


Bližší fundamentální důvody, proč investovat do vepřového masa naleznete v přiloženém dokumentu.

Autor článku

Boris Tomčiak

Články ze sekce: INVESTICE