Nebojme se rizikového kapitálu

05.05.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


Rizikový kapitál je využíván prostředek pro financování zahájení činnosti společnosti, ale i do jejího rozvoje. Je konkurentem čí spíše alternativou k ostatním formám dlouhodobého a střednědobého financování, zejména pak firemním úvěrům.

Téma týdne: Rizikový kapitál od A do Z

Rizikový kapitál (venture capital, ) je jednou z moderních a progresivních forem financování firem. Jednoduše by se dal chápat jako jakési partnerství podnikatele, který má zajímavý podnikatelský nápad či investiční záměr a chybí mu na jejich realizaci finanční prostředky s investorem, který naopak volné finanční prostředky má a chce je zajímavým způsobem zhodnotit. Rizikový kapitál je využíván prostředek jednak pro financování zahájení činnosti společnosti, ale také do jejího rozvoje. Často bývá používán i při odkupu celé společnosti investorem. Investor rizikového kapitálu totiž většinou získává dohodnutý podíl základního kapitálu společnosti na oplátku za poskytnutí potřebného kapitálu.

Rizikový kapitál je tedy svým způsobem konkurentem čí spíše alternativou k ostatním formám dlouhodobého a střednědobého financování, zejména pak firemním úvěrům. Ty totiž mají v našich podmínkách sice poměrně přijatelné úrokové sazby, ale pro řadu zejména začínajících firem a podnikatelů jsou často prakticky nedostupné. Investiční období rizikového kapitálu je většinou tři roky až sedm let, často však bývá i delší.


Pro koho je rizikový kapitál určen a jak funguje?


Rizikový kapitál bývá nejčastěji využíván především malými a středními podniky, jejichž akcie nejsou obchodovány na burzách. Podmínkou vstupu rizikového kapitálu je transformace společnosti na akciovou společnost, pokud jí společnost, která chce rizikový kapitál využít, již není. Jak jsme již psali výše, zásadním poznávacím rysem rizikového financování je synergický efekt pro investora a podnikatele či firmu - příjemce rizikového kapitálu. Je nutné si uvědomit, že rizikový kapitál není jednorázové poskytnutí financí, ale mnohaletý proces soužití firmy s investorem, který investicí svých prostředků pomáhá rozvoji firmy a pravidelně monitoruje aktuální situaci ve firmě. Pro samotný rozvoj firmy mají mnohdy stejně důležitý význam jako samotné investiční prostředky i odborné znalosti, které s sebou investor přináší. Často se tyto prostředky proto nazývají jako SMART MONEY (chytré peníze).

Podstatou investování do podniku formou rizikového kapitálu je tedy přímý vstup investora do základního jmění firmy. Obvykle se investor stává menšinovým podílníkem na firmě s právem veta v některých zásadních rozhodnutích. Když firma neuspěje, pak investor samozřejmě ztrácí vložené prostředky. V případě úspěchu firmy však může jeho menšinový podíl představovat i několikanásobné zhodnocení investice. Investor tedy dobře ví, že vydělá pouze tehdy, když vydělá i firma do níž své prostředky investuje.

Od obvyklého spolupodílníka na firmě se investor rizikového kapitálu odlišuje tím, že se vůbec nepodílí na běžném chodu firmy, ale účastní se pouze na přijímání strategických rozhodnutí firmy. Na rozdíl od bank se investor rizikového kapitálu nerozhoduje podle záruk a zajištění splácení svých investovaných prostředků, ale především podle atraktivnosti podnikatelského záměru a schopnostmi jeho tvůrců.


Výhody a nevýhody Venture kapitálových investic


+ rizikový kapitál poskytuje solidní kapitálový základ pro start či rozvoj firmy
+ během investičního období firma neplatí investorovi žádné splátky ani úroky ( jediným nákladem mohou být dividendy ze zisku)
+ investor rizikového kapitálu se podílí na riziku a poskytuje firmě své odborné znalosti
+ díky tomu, že existuje mnoho rozličných zdrojů, druhů a typů organizací poskytujících rizikový kapitál, je možné uspokojit opravdu široké portfolio podnikatelských záměrů
- většina rizik plynoucích z využití rizikového kapitálu je na straně investora, který nese riziko nezdaru stejně jako ostatní majitelé nebo akcionáři firmy

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE