Kakao long: Nákup sladké pochutiny

11.06.2008 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Podle posledního výzkumu může požívaní kakaa v malém množství pozitivně působit na snižování krevního tlaku. Tato vlastnost se určitě hodí kakaovým investorům, kteří již od počátku roku s napětím sledují výrazné zhodnocování komodity.

Od ledna si kakao připsalo 50 procentní cenový nárůst. Důvodem zvyšování ceny je neutuchající poptávka po komoditě. Ta roste především v rozvíjejících se zemích. Strana nabídky na danou situaci reaguje se zpožděním, což je důvodem deficitu komodity na trhu. 70 procent světové produkce kakaa pochází z nestabilní oblasti Západní Afriky. Riziko výpadku dodávek je proto vysoké. Podle naši fundamentální i technické analýzy predikujeme další nárůst ceny kakaa. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců by podle našeho názoru mělo pokořit hranici 1800 GBP za tunu.

Mezi hlavní fundamentální faktory na trhu s kakaem zařazujeme:

  • Zvyšování spotřeby kakaa – když španělští námořníci v 15. a 16. století přivezli ze zámoří do Evropy kakaové plody, netušili, jakou oblibu si tato plodina vyslouží. Jakmile tehdejší šlechta propadla jeho chuti, kakao se stalo vysoce žádaným luxusním zbožím. Od té doby jeho spotřeba prudce roste. Globálně se poptávka po kakau zvyšuje přibližně 2 až 3 procentním tempem. V současnosti se nejvíce kakaových labužníků najde v Evropě a ve Spojených státech. Průměrná roční spotřeba na jednoho jedince se ve státech Západní Evropy a v USA pohybuje na úrovni 11 kilogramů. Podle údajů European Cocoa Association se spotřeba kakaa v Evropské Unii v prvním čtvrtletí 2008 meziročně zvýšila o 4,7 procenta na 354 571 tun, což je rekordní hodnota.
  • Rozvíjející se země: modla pro čokoládovny – růst spotřeby kakaa v rozvíjejících se zemích je fenomén sám o sobě. Kakao a čokoláda, která se z něj vyrábí, zde již zapustily kořeny. Teď se očekává prudký nárůst poptávky ze strany tamních obyvatel. Potenciál je obrovský. Průměrná roční spotřeba čokolády na jednoho Číňana je 99 gramů, průměrný Ind spotřebuje přibližně 165 gramů ročně. 2,4 miliardy lidí (více než třetina populace Země) si začíná zvykat na „západní“ životní styl. Podle agentury Euromonitor čínsky trh s čokoládou dosáhl v minulém roce 6,46 miliardy juanů (927 milionů USD). Do roku 2010 by měl vzrůst na 9,6 miliardy juanů (1,38 miliardy USD). Výrobci čokolády jsou si vědomi „zlatého dolu“ v oblasti a investují do výstavby továren a infrastruktury. Společnost Barry Callebaut, která je největším producentem čokolády na světe, očekává, že v Asii dosáhne 20 procentní roční růst tržeb.
  • Vzestup střední vrstvy – globální ekonomice se daří, což má velký vliv na rozvrstvení lidské společnosti. Díky vyšším příjmům rychle roste tzv. střední třída. Ta v současnosti tvoří přibližně 30 procent celosvětové populace. Homi Karas, ekonom ze společnosti Brookings Institution, očekává, že do roku 2020 se počet příslušníků střední vrstvy rozroste na více než polovinu světové populace. Proč je nutné sledovat tento demografický vývoj? Střední vrstva je ve vyspělých zemích považována za hlavního tahouna spotřeby. Díky vyšším příjmům si může dovolit i luxusnější zboží. Kakao nebo čokoláda jsou v současnosti pro většinu lidí na Zemi pořád málo dostupné. Můžeme však očekávat, že se zvyšováním disponibilního příjmu poroste i poptávka po luxusu. Investoři momentálně zaměřují svou pozornost především na Čínu, kde by se podle Brookings Institution měla střední třída rozrůst za 12 let o 600 milionů lidí. Vodítkem k této prognóze je růst příjmu obyvatel nejlidnatější země světa. Podle Čínského statistického úřadu se disponibilní příjem na jednoho člověka v urbanizovaných oblastech (45 procent obyvatel) zvýšil v minulém roce o 17,2 procenta na 13 786 juanů. Vzhledem k prudkému růstu ekonomiky neočekáváme výraznější zpomalení tohoto trendu.
  • Koncentrace produkce do nestabilní oblasti – 70 procent celosvětové produkce kakaa pochází ze Západní Afriky, a to zejména z Pobřeží Slonoviny, Ghany, Nigérie a Kamerunu. Největším pěstitelem kakaa na světě je Pobřeží Slonoviny, které má více než 36 procentní podíl na světových dodávkách. V minulých letech zde často docházelo k výpadkům dodávek kvůli ozbrojeným konfliktům. V současnosti již situace není natolik vážná a politické neshody se relativně urovnaly. Důsledkem konfliktu je však zničená infrastruktura a podprůměrný ekonomický růst. Hrubý domácí produkt vzrostl v minulém roce podle Mezinárodního měnového fondu o 1,6 procenta, což výrazně zaostává za jinými africkými zeměmi. Zemědělství zaměstnává 66 procent obyvatel Pobřeží Slonoviny. Dalším faktorem, který omezuje výraznější nárůst výstupu je vysoká roztříštěnost produkce. Malé kakaové farmy nedosahují úspory z rozsahu. Farmáři na techniku a chemické postřiky vynakládají malé finanční prostředky. Výsledkem je výrazně nižší (až o 20 procent) výnosnost kakaových stromů.
  • Pokles celosvětových zásob – jak jsme již zmiňovali, celosvětová spotřeba v posledních letech roste konstantním 2 až 3 procentním tempem. Mnohem víc je rozkolísaná strana nabídky. Důvodem je nevyzpytatelné počasí. V marketingovém roce 2006/07 nadprůměrně deštivé počasí v Západní Africe způsobilo rozšíření houbovité choroby kakaových bobů. Výstup proto meziročně propadl o 300 000 tun. Kvůli deficitu se muselo sáhnout po zásobách. Celosvětové zásoby v posledních letech klesají a podle odhadů International Cocoa Organization by se situace neměla zlepšit ani v nejbližším období. Poměr zásob ke spotřebě by v tomto marketingovém roce měl poklesnout na 41,2 procenta, přičemž ještě před dvěma lety se pohyboval na úrovni 50 procent.
  • Investiční poptávka – komodity v tomto roce přilákaly rekordní množství finančních prostředků. Důvod je zřejmý. Akciové trhy v uplynulých měsících výrazně poklesly a výnosnost dluhopisů v některých případech nepokrývá ani inflaci. Enormní příliv spekulativního kapitálu tak žene ceny komodit vzhůru. Jelikož celoroční produkce kakaa má při současné ceně hodnotu kolem 10 miliard USD, tak na výrazný cenový pohyb stačí i malá „kapka“ od institucionálních investorů. Pro porovnání - celková tržní kapitalizace firem kótovaných na největší burze na světe NYSE Euronext přesahuje 27 000 miliard USD.

Možná rizika:

  • Zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech má negativní důsledky i na poptávku po čokoládě. Podle výrobců čokolády zde spotřeba kakaa stagnuje.
  • Počasí v hlavních pěstitelských oblastech je velmi těžce předvídatelné. V případě lepších podmínek můžeme očekávat výrazné zvýšení úrody.
  • Spekulativní kapitál má na svědomí velkou porci z letošních zisků. Spekulanti se však chovají jako kobylky: rychle přijdou, ale ještě rychleji odejdou.

 

Bližší fundamentální důvody, proč investovat do vepřového masa naleznete v přiloženém dokumentu.

Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE