Finanční horor přímo v seriálu

14.10.2008 | , Finance.cz
INVESTICE


To, co se odehrálo uplynulý týden, bylo donedávna považováno většinou jistě za zlý sen. Infekce z finanční oblasti zachvátila trhy celé a navíc se změnila v paniku.

Opožděný americký „záchranný balíček“ nezabral a jiné léky nepřišly (schůzka čtyř evropských pohlavárů spíše přilila oleje do ohně). Nevídaný pokles tak obletěl svět a srazil do kolen trhy všech zemí, které se již spojily.

Proletáři to zatím netuší, ale brzy dojde i na ně – právě ve čtvrtek totiž explodovala další, tentokrát nefinanční rozbuška: General Motors ztratil téměř 29 %, Ford 20 % (jistě tušíte, proč). Čtvrteční zdrcující porážka se pak ze zámoří přelila přes celý svět… Co se ovšem odehrálo v páteční Praze, přesahuje představitelné. A největší gól je v tom, že za to může taková divná zemička, jako Island, tedy přesněji islandské dluhopisy.

Nu a naše fondy, ty nutně nemohly dopadnout dobře, ve skutečnosti však padly přímo katastrofálně – odkupy za tři a čtvrt miliardy jsou zkrátka pogrom. Vzpomínka na sedláky u Chlumce může být jen variací na procházku růžovým hájem. Naštěstí velká většina této ohromné sumy pocházela z fondů peněžního trhu (což v podstatě nejsou investice). Tak či onak z peněžáků prchlo téměř dvě a čtvrt miliardy korun. Z toho víc než polovinu si odepsal ISČS Sporoinvest a aby taky ne, vždyť jen za týden ztratil další skoro 2 %. Viníka sice hledat na Islandu, ale to není podstatné – zkrátka finanční hurikán zasáhl i ty fondy, které podle standardních zkušeností trefit neměl. Abychom však nelitovali jen našeho stále ještě největšího mamuta, třeba Pioneer Sporokonto ztratilo za týden dokonce přes 2 %.

Nebýt fondů peněžního trhu, nebyl týden zas takovým krvavým zásekem do statistiky, přestože investoři prchali ze všech sektorů, dokonce i zajištěných fondů. Dokonce jistým vítězem (jistěže smutným, ale s nejmenším odlivem) jsou akciové fondy. Ano, je to hra už ne pro silné nervy, ale pro drsňáky – vydržet takovou sérii direktů, to chce opravdu zoceleného investora. Marně vlévat optimismus do žil při tak masivním krvácení.

Teprve v uplynulém týdnu jsme konečně zažili, co je to panika. Přitom užuž se zdálo, že by mohlo blikat světélko na konci tunelu. Ale jak už zmíněno, čtvrteční zdrcující porážka US trhů poslala všechny snílky do horoucích pekel. A v peklo se skutečně proměnila v pátek zejména pražská burza – jediný odpovídající popis je bezpodmínečná kapitulace. Zatímco se negativní vlna ze zámoří přelila přes Japonsko a podobně i Evropa odepisovala nejvýš 9 %, Prahu přelila výprodejní tsunami nevídanou ztrátou bez šesti setin 15 % – doslova pogrom.

Za týden svou ztrátu zvýšila o dalších neuvěřitelných 26 % a od svého maxima před rokem už tratí víc než 54 %: PX se vrátil na hodnotu, kde byl už před čtyřmi lety.

Jen slabou útěchou může být, že i americký S&P ztratil od svého maxima před rokem již také děsivých 42,5 %. Dokonce i v pátek to zpočátku vypadalo na další řež (v průběhu indexy ztrácely přes 6 %), ale nakonec skončily v „nadějné“ jen procentní ztrátě. Je to odraz ode dna, anebo jen zalapání po dechu?


Odkupy fondů

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE