Akcie: Za pět let na nule II.

24.01.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Vyhlídky v krátkodobém horizontu nejsou pro akcie stále nijak pozitivní především vzhledem k očekávanému poklesu ziskovosti společností. Dodržovat v portfoliu diverzifikaci je proto jedno ze základních a nutných pravidel.

Globální akcie loni propadly o více než 40 %. Výkonnost za posledních pět let je nulová. Pro období recese má ale maximální diverzifikace v rámci rozvinutých trhů nejlepší vyhlídky. Přinášíme vám dokončení článku Akcie: Za pět let na nule I.


Fondy


Nabídka globálních akciových fondů na našem trhu je nejširší, ale současně i nejvíce roztříštěná, což vytváří rozdíly mezi jednotlivými investičními strategiemi. V rámci kategorizace do této skupiny zahrnujeme jak globální akciové fondy s čistou strategií kopírující index MSCI World, tak i fondy, které jsou vyhraněné z pohledu eticko–sociálního, hodnotového, růstového, indexového nebo dividendového investičního přístupu. Šíře nabídky naprosto odpovídá skutečnosti, že globální akciový fond je základním stavebním kamenem dynamické části portfolia. Široká regionální i sektorová diverzifikace zaručuje maximální stabilitu portfolií. Nejširší nabídkou se vyznačuje investiční společnost KBC, početné nabídky mají i společnosti Pioneer a Credit Suisse.

Investiční společnost KBC distribuuje v rámci své početné nabídky zajímavosti jako například KBC Equity Fund Fallen Angels. Portfolio manažer fondu se zaměřuje na akcie, které prudce poklesly. Převážnou část portfolia (45 %) tvoří americké akcie. Na nové IPO emise se specializuje fond KBC New Shares. Zajímavý pro investory může být fond s pasivní indexovou strategií KBC Index Fund World. Srovnávacím indexem fondu je MSCI World.


Vyhraněné strategie


V rámci vyhraněných strategií jsou k dispozici zejména fondy zaměřené na růstový a hodnotový styl. Z dividendově orientovaných fondů je možné vybírat mezi ING Global High Dividend, Volksbank Dividend Invest a Fortis Equity High Dividend World. Fond ING Global High dividend je aktuálně převážen v titulech s vysokým dividendovým výnosem v sektorech financí a energetiky. Regionálně jsou převáženy akcie USA (36 %). Volksbank Dividend Invest investuje rovněž globálně s převahou amerických akcií (57 %). Sektorově je fond převážen ve financích. Měnové riziko je z 50 % objemu majetku fondu zajištěno do eura. Fond Fortis Equity High Dividend World používá jako srovnávací index S&P Citigroup High Income Equity a investuje pouze do akcií, jejichž dividendový výnos je vyšší než 3 %.

Graf: Globální akciové fondy zajištěné do CZK v CZK

Globální akciové fondy zajištěné do CZK v CZK
 
Z klasické čisté globální stragegie vybočují i fondy, které mají sociálně–etickou investiční strategii: HSBC Global Equity SRI a Pioneer Global Sustainable Equity.


Zbavte se měnového rizika


Velkou výhodu v rámci kategorie mají produkty zajištěné do korun, které zbavují investory měnového rizika. Patří sem fondy ČSOB akciový mix, Pioneer akciový, ČP Invest Fond globálních značek a ISČS Top Stocks. Fond ČSOB akciový mix investuje do světových akcií s významnou příměsí českých akciových titulů (aktuálně 40 %). Fond Pioneer akciový má čistou globální strategii se standardním vysokým podílem (42 %) amerického akciového trhu. Indexem fondu je MSCI World Local v kombinaci s 5% podílem indexu peněžního trhu Pribid. Investiční strategie Fondu globálních značek je specifická. Fond se rovnoměrně zaměřuje na 100 největších světových společností z pohledu značky. Strategii aktivně zajišťovanou do korun uplatňuje i fond ISČS Top Stocks. Portfolio manažer má volné investiční limity a zaměřuje se na výběr konkrétních akcií (stock picking). Aktuálně je fond převážen v technologickém sektoru (viz Portrét). Měnově zajištěné fondy zbavují investory rizika směnného kurzu, ale současně i možnosti spekulovat na pohyb měny. Pokud by koruna začala dlouhodobě oslabovat, fondy zajištěné do korun by byly v nevýhodě.

Graf 6: Vybrané globální akciové fondy v USD

Vybrané globální akciové fondy v USD
 
Kromě fondů zaměřených na globální akcie společností s velkou tržní kapitalizací je možné investovat i do globálních fondů, které v rámci strategie vybírají do portfolia malé a střední firmy. V této kategorii dominuje společnost Franklin Templeton, která nabízí Franklin Global Small Mid Caps a Templeton Global Small Companies.
 
Vyhlídky v krátkodobém horizontu nejsou pro akcie stále nijak pozitivní především vzhledem k očekávanému poklesu ziskovosti společností. Dodržovat v portfoliu diverzifikaci je proto jedno ze základních a nutných pravidel. Globální akcie nyní nabývají pro portfolia na důležitosti, protože v době rozkolísaných trhů stabilizují výkonnost. Kvalita akciové složky je nyní rozhodující a lze předpokládat, že ekonomické recesi lépe odolají nadnárodní společnosti z rozvinutých trhů. Výhodou fondové nabídky jsou produkty, jejichž výkonnost je zajištěná do české koruny. Investoři se v takovém případě vyhýbají měnovým rizikům.

Graf 7: Globální akciové fondy s dividendovou strategií v USD

Globální akciové fondy s dividendovou strategií v USD

Článek vyšel v odborném časopisu FOND SHOP. FOND SHOP

Autor článku

David Urbánek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE