Další vlna propadu a lednový defekt

27.01.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Jak trhy, tak fondy zažily velmi špatný týden. Další krvavou lázní prošly banky a celý finanční sektor, poté varovně zablikaly technologie. O automobilkách a komoditách ani nemluvě.

Naše fondy se opět propadly do odkupů mnohem hlouběji, tentokrát o téměř 1,4 miliardy korun – od začátku roku tak už postrádají 3 a čtvrt miliardy korun. Největší díru způsobily opět fondy peněžního trhu, ze kterých odešlo 1,25 miliardy korun. Užuž se zdálo, že i v nich se situace uklidňuje, ale miliardovou ránu do zad dostal zas ten nebohý ISČS Sporoinvest. Už zhubl na 28,5 miliard – tedy o víc než 20 miliard korun. A to přitom už neklesá! Ale ani ostatní se nemohou radovat, peníze z nich odcházejí také – z více než 110 miliardy loni v půli září jich spravují už jen málo přes 80 miliard korun.

Pokračuje však konejšení dluhopisových fondů, z nichž odešlo opět jen necelých 50 miliard korun. Stále však probíhá podivné přeskupování rizikových prémií, daný relativně novými obavami ze snižování ratingu dalších evropských zemí. Zatím dostávají na frak některé (zejména východoevropské) měny včetně naší koruny – přes 28 za euro a téměř 22 za dolar. Trhu konečně došlo, že situace se nejprve zlepší v USA a podobně jako nákaza i ozdravení přijde přes Atlantik. Žádné ozdravení zatím ani nenaznačují naše smíšené fondy, naopak odepsaly dalších 220 milionů korun a přímo úprk vidíme z těch konzervativních.. Pražská burza zažila přímo žalostný týden, když padala všech pět seancí a jen taktak na poslední chvíli „uhájila“ 11% ztrátu a 750bodovou hranici. Od 6. ledna padla dokonce už o 17 % – přitom od téhož dne americké indexy ztratily jen necelých 11 %.


Obamův plán


Obama věří, že chystaný plán podpory ekonomiky za 825 miliard dolarů pomůže v USA vytvořit tři až čtyři miliony pracovních příležitostí. Uvidíme, zda tomu uvěří také reálná ekonomika – akciové trhy jsou zatím skeptické. Plán má být plán připravený k podpisu do poloviny února. Místo lednového efektu se tedy rýsuje nepříjemný defekt. Obamovy budovatelské řeči navíc začali korigovat jak nový ministr financí Timothy Geithner, tak šéf prezidentského hospodářského poradního výboru Paul Volcker: konec recese není na dohled a pravděpodobně bude třeba několika bilionů dolarů „pro správnou ekonomiku“.


Další dávka negativních zpráv


Přišla také další dávka negativních zpráv, od recese britské ekonomiky po německé očekávání 2,25% poklesu ekonomiky. Přidal se další pokles amerických realit, nárůst nezaměstnanosti, o firemních výsledcích nemluvě. Nejhůř však zabodovaly evropské banky od 65% pádu Royal Bank of Scotland, přes dvoudenní 40% pokles KBC až po mrazivé 30% ochladnutí Erste nebo naší KB. Podle Financial Times navíc devět bank (včetně vlastníků českých ústavů Erste Bank, KBC, Société Générale a UniCredit) požádá EU a Evropskou centrální banku o to, aby rozšířily opatření proti úvěrové krizi i na východoevropské země, které nejsou v Unii. Celkové statistice alespoň kosmeticky pomohlo 30 milionů akciových fondů, kde se stále pár vytrvalců těší na budoucí rally. Také zajištěné fondy svou letošní negaci zalepily alespoň 115milionovou náplastí díky novému eurovému ČSOB Click plus 3.

Cuká i vám ruka zabořená do slamníku? Startér má sice již nabitou pistoli, ale pozor na „ulité“ starty! Jediné spolehlivé řešení je vypouštět penízky ze slamníčku na běžeckou dráhu postupně…


Investice do fondů v ČR


Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE