Rok 2008 na finančních trzích II.

14.02.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Rok 2008 pořádně zamíchal kartami jak ve světovém fondovém průmyslu, tak na měnových trzích, kde se v červenci zlomily mnohé trendy

Rok 2008 patřil po mnoha stránkách k nejhorším investičním rokům za posledních několik desetiletí. V prvním dílu článku Rok 2008 na finančních trzích jsme se věnovali akciovým a dluhopisovým trhům. Přinášíme vám dokončení.


Japonský jen versus islandská koruna


Pohnutý vývoj nastal v minulém roce i na měnových trzích, kde se v červenci zlomily mnohé trendy. Zatímco v prvním pololetí se nejlépe vedlo české koruně, která posílila proti hlavním světovým měnám o 11 % až 20 %, v druhém pololetí zažil bezprecedentní vzestup japonský jen, jenž se stal nejvíce posilující měnou světa za celý rok. Proti české koruně posílila v druhém pololetí většina světových měn včetně dolaru a eura. Nejhůře za celý rok skončila islandská koruna, dále následovaly britská libra, jihokorejský won a jihoafrický rand. Tyto měny oslabily v minulém roce proti koruně o 21 % až 45 %. V pozadí stály makroekonomické problémy příslušných zemí.

Pololetní obrat nastal také na eurodolarovém trhu. Dolar v prvním pololetí oslabil proti euru téměř o 8 %, ale začátkem druhého pololetí změnil trend a posílil o více než 13 % (přes prosincovou korekci). Celkově dosáhlo roční posílení dolaru proti euru přes 5 %.

Ve stejné době, kdy začal posilovat dolar, došlo také k obratu na komoditních trzích. Nejmarkantněji se to projevilo na ceně ropy. Ta se nejprve vyhoupla z 95 USD za barel začátkem roku až na červencové maximum 147 USD za barel, následně prudce klesala až k hranici 40 USD za barel, kterou atakovala koncem roku. Dominantním faktorem zde bylo rostoucí riziko recese. Zlato dosáhlo rekordní ceny 1000 USD za trojskou unci v březnu, poté s velkými výkyvy nabralo klesající trend až k 700 USD za trojskou unci koncem října. V závěru roku ovšem cena zlata začala růst a směřovala k 875 USD za unci. Ve zlatě hledali investoři především bezpečné aktivum. Většina ostatních komodit sledovala trend ceny ropy: V druhém pololetí jejich ceny poklesly, i když mnohem méně než u ropy.


Čisté přítoky měly jen peněžní fondy


Rok 2008 pořádně zamíchal kartami i ve světovém fondovém průmyslu. Podle analytické společnosti EPFR Global vykázaly v minulém roce čisté přítoky investorského majetku pouze fondy peněžního trhu, z ostatních typů fondů (zejména akciových) se investoři stahovali. To ostře kontrastuje se situací v roce 2007, kdy čisté přítoky majetku vykázaly téměř všechny typy fondů. Důvodem je nepochybně extrémně zvýšená averze k riziku způsobná finanční krizí. Nechuť riskovat stále přetrvává, i když se dá ze stabilnějšího vývoje finančních trhů na přelomu roku předpokládat její mírné snížení.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 2/2009  FOND SHOP

Autor článku

Aleš Vocílka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE