Fondy: sedm hubených týdnů

17.02.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Ač některé symptomy již naznačují uklidnění, ani v uplynulém týdnu ještě neustaly celkové odkupy z fondů. Z odlivu téměř 1,5 mld. Kč si totiž víc než polovinu odepsaly zajištěné fondy. Od začátku roku tak z fondů odešlo už dalších 7,5 mld. Kč.

Fondy peněžního trhu již zmírňují tempo odlivu, když odkupy minulý týden už nedosáhly ani půl miliardy. Stále nejvíc postiženým zůstává ISČS Sporoinvest, který opustilo „jen“ 432 milionů korun. Jistě mu nepomůže ani další pokles výkonu, byť jen o pět setinek procenta, na půlroce stále ukazuje ztrátu přes 4 %. To ovšem nic není proti IKS Peněžní trh PLUS, který ztrácí 7,5 % – neměl by se přejmenovat na MINUS? Naštěstí je ve skupině i KB Peněžní trh, který se může pochlubit 1,5% nárůstem, a proto i 100milionovými nákupy.

Co se tedy minulý týden stalo zajištěným fondům, že je opustilo tři čtvrtě miliardy korun? Nic mimořádného, jen se do týdnu sešly tři, které ukončily investiční období, shodou okolností všechny z produkční dílny ČSOB/KBC. To bude ostatně pokračovat i nadále: obliba zajištěných fondů zmizela tak rychle, jako se před pár lety objevila. Přesto si právě zajištěné fondy loni upevnily svou pozici korunního prince trhu, když ke konci roku spravovaly přes 65 miliard korun, zatímco majetek dosud dominantních fondů peněžního trhu klesl o 20 miliard na pouhých 88 miliard (dnes už nemají ani 83 miliardy) korun.


To nečekali ani pesimisté


I celkové ohlédnutí za minulým rokem je ještě horší, než čekali pesimisté. Majetek fondů nakonec poklesl o 71 miliard korun, z čehož právě poslední čtvrtletí se na statistice podepsalo přímo smrtonosně pádem o plných 47 miliard korun. Do 15. září, kdy padla investiční banka Lehman Brothers byly nákupy celkového fondbyznysu dokonce o 2,5 miliardy korun v plusu. Celou sumu více než 25 miliard korun odkupů má tedy na svědomí drsný podzim, během kterého odnesli klienti z fondů 28 miliard korun.

Klienti si z fondů tedy vyzvedli někde mezi 25 až 30 miliardami korun, ale navíc se jim vinou vývoje trhů „ztratilo“ 42 až 47 miliard korun. Je jasné, že největší ztráty propad trhu způsobil akciovým fondům. Přestože do nich během roku investoři přinesli dokonce přes miliardu, jejich celková hodnota klesla o 24,5 miliardy korun, což je o víc než 51 % jejich majetku. Silnou ránu poklesu hodnoty aktiv dostaly smíšené fondy (včetně fondů fondů) negativní změnou o 18 miliard korun a průměrnou ztrátou o víc než 30 %. Konzervativnější fondy dluhopisové a peněžního trhu trpěly naopak hlavně úprkem klientů.


Ani uplynulý týden neukázaly trhy vlídnou tvář.


Balíčky a balíky uvolňované na záchranu ekonomik zatím investory vůbec nepřesvědčily, dokonce ani bankovní tituly nemají ještě vše za sebou. Občas zablikají nadějí technologie, ale ani to nebývá definitivní. Americké akcie ztratily za týden dalších 5 %, Praha se propadla sice jen o necelých 1,5 %, ale zato na nejhorší letošní úroveň. Kdy to skončí? Zatím je sentiment stále pod bodem mrazu a sníh zasypává i zajímavé papíry. Statečně ovšem bojuje ING, když 60 milionů korun uvítal ING Český akciový a skoro 90 milionů korun duo obligačních fondů, takže „vytáhly“ své segmenty do plusu. A co třeba takový ČEZ za necelých 700 korun, když ještě v polovině loňského roku pohyboval kolem 1400 korun? Že bychom přestali svítit?


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -5176
dluhopisové -55
smíšené -1035
akciové 235
zajištěné -1386
Celkem -7417

Investice do fondů v ČR


Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE