Vyplatí se v roce 2009 investovat do akcií?

18.02.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Na současných úrovních nejsou akcie přitažlivé a stále existuje velké riziko pro jejich pokles. Medvědí trhy mají tendenci značně podhodnocovat korekce dolů...

Deset šokujících předpovědí pro rok 2009. Tak by se dala nazvat série článků, kterou na Finance.cz publikujeme každý týden. Ve třetím dílu bude řeč o indexu S&P500. Mohl by poklesnout na ještě před rokem nemyslitelnou hodnotu 500?

Nebudeme chodit kolem horké kaše. Předpověď investiční banky Saxo Bank počítá s tím, že index S&P500 se v roce 2009 pravděpodobně dostane na úroveň 500. Hlavním důvodem budou spíše klesající zisky než klesající poměry P/E (poměr mezi tržní cenou akcie a ziskem na akcii), protože nízké úrokové míry ospravedlňují vysoké poměry P/E. Podívejme se na několik důvodů, proč budou zisky klesat:


  • spotřebitelé nebudou moci zvýšit své úvěry od bank, protože banky odepisují ztráty a musí zmenšovat rozvahy;
  • cena finančních prostředků vzrostla také v podnikovém sektoru zejména pro dluhy financovanou spotřebu;
  • celková hodnota nemovitostí se zmenšuje a již dále nebude moci sloužit jako kolaterál pro půjčky;
  • společnosti omezí svoje investiční programy, což poškodí obchodní modely B2B.


Index S&P500 poklesl o 84 %


V době, kdy se globální ekonomika zmenšuje a několik ekonomik je v dezinflačním stavu, je velmi těžké obhajovat býčí strategii na akciových trzích.

Historické důkazy týkající se výkonnosti akcií v době dezinflace jsou velmi jasné a velmi negativní. Během 30. let 20. století akciové trhy v USA dávaly nejhorší výnosy v minulém století. Ze svého vrcholu poklesl index S&P500 o 84 % v nominální hodnotě. V Japonsku v 90. letech 20. století byly výsledky jasně lepší, i když stále dost neveselé, indexy ztratily 65 % během desetiletí. Jinými slovy: v ekonomice, kde vládne dezinflace, je lepší se akciím, jako třídě aktiv, vyhnout nebo je využít ke krátkému prodeji.


Zahřeje léto akciové trhy?


Očekáváme, že globální akciové trhy se během 1. pololetí 2009 dostanou na minimum před možným odrazem zpět během 2. pololetí 2009. To je náš nejlepší odhad, ale události se mohou jistě odvíjet jinak, pokud se uskuteční významné oživení medvědího trhu na začátku 1. pololetí 2009 z důvodu přeceněných akciových trhů na konci roku 2008 a poté dojde k odprodeji později v 2. pololetí 2009 kvůli dalším revizím negativních příjmů a neuspokojivým výhledům oživení v roce 2010. Každopádně očekáváme nová značná minima pro globální akcie v roce 2009. Z akciových trhů v roce 2009 očekáváme:

Tabulka: Globální akcie v roce 2009


USA Evropa Japonsko
Celkový výnos   - 15,5 % - 17,9 % - 19,9 %
Kapitálové zisky  - 17 %  - 20 % - 21%
Výnosy dividend  1,5 %  2,1 % 1,1 %

 

Výše uvedené není zvláště přitažlivé zejména ve srovnání se státními dluhopisy jako Bunds s dlouhou dobou splatnosti, jejichž výnosy jsou v současnosti 3,5 %. Po přidání rizika poklesu akcií v roce 2009 vychází toto srovnání pro akcie ještě hůře.


Dojde k dalšímu snižování korporátních příjmů


Globální úvěrová krize již měla značný negativní dopad na korporátní zisky a snižování očekávání příjmů již chvíli probíhá. Avšak přesto, že zhodnocení vypadají stále přitažlivěji, očekáváme, že dojde k dalším snižováním příjmů. V Evropě očekáváme 36 % pokles příjmů pro rok 2009 pro trh bez finančních společností, a v průměru 28 % pokles u marží EBIT. V USA a Japonsku očekáváme pokles 30 %  a 41 % pro trhy bez finančních společností a 20 % a 35 % pokles u marží EBIT.

Dobrou zprávou je, že akciové trhy již ocenily velkou recesi příjmů. Většina měřítek, ať již založených na budoucích, historických nebo cyklicky opravovaných P/E, uvádí, že akcie jsou aktuálně podceněny nebo jsou na své reálné hodnotě. Historie však neposkytuje žádný smysluplný referenční bod při zvažování aktuální úvěrové krize.

Na současných úrovních akcie nejsou přitažlivé a stále existuje velké riziko poklesu pro akcie. Medvědí trhy mají tendenci značně podhodnocovat korekce dolů, vezme-li se navíc v úvahu, že předchozí růst byl silný. Poslední nadhodnocení na akciových trzích bylo historicky největší.


Na spekulacích se dá vydělat


V období finanční krize se obchodníkům na akciovych trzích více vyplatí spekulovat na poklese cen akcií (tzv „short selling“ nebo „prodej nakrátko“), což dává šanci vydělat právě v době, kdy prodávaný titul klesá. Jedná se o investiční nástroj CFD (Contract for Difference), který obchodníkům umožňuje participovat na pohybu cen akcií bez vlastnictví podkladové akcie anebo indexu.

Akciový index anebo cenný papír je možno prodat (tzv. short-selling) stejně jednoduše jako je ho možné koupit (long). Obchodníci na online kapitálových trzích stále více využívají tento investiční produkt pro jeho efektivní způsob participace na trhu.


Investiční doporučení aneb Nakupujeme S&P500 na 500


Naším makroekonomickým scénářem je dezinflace a při tomto scénáři budou společnosti čelit nižším prodejům. Kvůli relativně vysoké operační páce budou marže silně zasaženy; očekáváme, že se marže sníží v průměru o 20 % pro S&P500 společnosti, což vede k očekávání růstu příjmů o - 30 % pro S&P500. Podle použité techniky ocenění a předpokladů učiněných před analýzou očekáváme minimum pro S&P500 v pásmu 600-650 v roce 2009.

Medvědí trhy však mají sklon být níže, zvláště když předchozí býčí trhy byly nadceněné. Nadhodnocení na posledním býčím trhu bylo vůbec největší za celou dobu, a tak meta 500 u S&P500 zdá velmi pravděpodobná. Věříme však také, že na konci roku 2009 se dočkáme pomalého odrazu, a až S&P500 klesne na 500, začne být opravdu velmi atraktivní. Na těchto úrovních budeme nakupovat.

Další články5. 2. První díl - Růst čínského HDP: 0 %? 

11. 2. Druhý díl - Perspektivy růstu: Čekají nás tři slabé roky?

Autor pochází ze Saxo Bank. 


Autor článku

Radim Dohnal  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE