Žádný vítěz, všichni poražení

24.02.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Minulý týden fondy ztratily sice „jen“ 900 milionů korun, ale můžeme téměř s jistotou předpokládat, že to zdaleka není konec. Akciové trhy totiž projely další brankou nepříjemného slalomu, kdy cíl je stále ponořen v mlze.

Jen pomaličku se zmírňuje odliv z fondů peněžního trhu, ačkoli půl miliardy je stále vysoká suma. Stále děsivě krvácí ISČS Sporoinvest, který opustilo dalších málem 400 milionů a za nedlouho meziročně ztratí již polovinu majetku. Navíc nekončí ani jeho pokles výkonnosti, když opět odepsal 0,11 % (za půlrok -4,33 %). Polovičním odlivem stále trpí i náš druhý největší MultiCash od KBC/ČSOB.


Problémy eskalují i v dluhopisech


První ranou je varování ratingových agentur o uvažovaném snížení úvěrové spolehlivosti bank ve střední a východní Evropě. Střední Evropa se stává „subprime“ regionem, takže investoři vyžadují stále vyšší prémii. Další průšvih se rýsuje v objemech záchranných balíčků, protože ohromné množství dluhopisů by zaplavilo globální trhy dluhopisy a není jasné, kdo je koupí. Jejich cena bude muset být nízká a naopak výnosy vysoké. To vyžene úrokové sazby vzhůru. Již nyní rostou credit default swapy (CDS) jako pojistky proti nesplácení dluhu, protože si dnes již nikdo není, zda bude ta či ona vláda v budoucnu schopna je splácet.

V tomto ohledu je vhodná úvaha, že bychom měli své státní dluhopisy nabídnout k nákupu i přímo občanům. Kdysi to chtěl dělat RM-Systém, ale banky nápad zablokovaly, protože všechny dluhopisy skupují samy. Možná si někdo také ještě vzpomene na povodňové dluhopisy – lidé by určitě takové uložení úspor uvítali, ostatně v USA to funguje od války Severu proti Jihu. Všichni brokeři by to jistě uvítali a banky ať si trhnou…

A sen o korporátech a upozornění pro ty, kdo v nich vidí dobrý nápad či dokonce spásu? Agentura Moody's snížila dlouhodobý úvěrový rating automobilky Renault na „junk“, další automobilka Saab zřejmě končí, takže požádala o soudní ochranu před věřiteli. A to je jen začátek.

Dluhopisové fondy opět ztratily 1 až 4 % na výnosu a dalších 200 milionů na odkupech. Proti půlroční 7–9% ztrátě standardních dluhopisových fondů tratí ty korporátní 16–22 %.

Tatáž 200milionová suma odešla i ze smíšených fondů a jejich 3% týdenní pády jsou spíš úspěchem. Snad se nikdo ani nediví – zprávy z makrodat i akciového trhu bylo možné vybírat pouze mezi špatnými a ještě horšími.


Masakr na kapitálových trzích


Pražský PX hned v pondělí začal propadat na pětiletá minima pod 700 bodů a sérii pádů nespasil ani čtvrteční 4,5% růst. Od začátku roku ztrácí už čtvrtinu a od svého maxima plné dvě třetiny. Něco mezi masakrem a krvavou lázní postihlo i evropské trhy a Wall Street završila nejhorší týden za poslední tři měsíce. V první polovině pátečního obchodování index DJIA dokonce padl až na jedenáctiletá minima (7250 bodů). V obavách, že stát bude muset znárodnit některé banky, aby je zachránil, padaly Citigroup i Bank of America až o 35 %. Tím by totiž došlo k „vytěsnění“ akcionářů, kteří by si mohli svými (bez)cennými papíry tak nejvýš tapetovat.

K určitému zlepšení došlo v druhé polovině seance po spekulacích, že americké ministerstvo financí představí příští týden detaily záchranného plánu finančního systému (asi založení tzv. „Bad Bank“, jakési konsolidační agentury). K tomu se přidalo uzavírání krátkých pozic, takže DJIA nakonec uzavřel s „přijatelnější“ ztrátou 1,3% (7366 bodů).

Ostatně, viděli jste tu karikaturu The New York Post se zastřeleným opičákem a textem: „Budou si muset najít někoho jiného, aby sepsal další stimulační balíček“? Drsné, ale že by na tom něco bylo?



Investice do fondů v ČR, 8. týden 2009

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -491
dluhopisové -194
smíšené -209
akciové -3
zajištěné -3
Celkem -900

Investice do fondů v ČR


Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE