Nejistota trhů stále jen roste

03.03.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Po lednovém defektu únorová bída – ani náznak změn investorského počasí, takže metelice i za poslední týden odfoukla nejen další miliardu z fondů, ale i další procenta z trhů.

Naděje vždy jen blikne, aby ji vzápětí uhasila další vlna nejistot, makrodat nebo ještě horších zpráv. Zatím se nijak významně netlumí ani odliv z fondů peněžního trhu, aktuální data dokonce naznačují opak. Na půlmiliardě za poslední týden se nejvíc podílel opět ISČS Sporoinvest 350 miliony, ale ani klienti dalších dvou největších nezaháleli. Z KBC Multi Cash ČSOB CZK si odnesli 150 milionů a Peněžní trh PLUS opustilo víc než 100 milionů korun. Jen necelých 100 milionů se z toho uchýlilo do konzervativních a cizoměnových verzí. Pokračuje i pokles jejich výkonnosti zejména v těch s delší durací, kam negativně dopadá vývoj dluhopisů (odliv proto roste i ze smíšených fondů).


Česko ostrůvkem bankovní stability


Dluhopisové fondy tedy také pokračují po své trnité cestě a další ztráty kolem 0,5 % za týden jsou doprovázeny 200milionovým odlivem. I v této „třídě aktiv“ je stále víc nebezpečí než důvěry a stále roste pravděpodobnost snižování ratingů. Nejen těch korporátních, ale i celých států – našemu regionu jistě neprospělo snížení úvěrového ratingu Ukrajiny, mluví se i o Maďarsku, Bulharsku, Lotyšsku a kdo ví o kom ještě. Že je právě Česko ostrůvkem bankovní stability, je pod rozlišovací schopnost nejen investorů, ale – co hůř – právě i ratingových agentur. Banky v USA stále ještě nemají vyhráno, o pojišťovnách nemluvě. Například akcie slovutné AIG měly ještě před rokem hodnotu 50 dolarů, zatímco dnes je koupíte po 38 centech za kus. Proti ní je Citigroup za 1,5 dolaru ještě dáma, ač také na historickém dně: zvyšuje se totiž „zestátněný“ podíl, když se další část prioritních akcií mění v běžné.

A to stále není všechno, právě tento víkend má AIG jednat s vládními představiteli o další pomoci, protože za poslední čtvrtletí loňského roku očekává rekordní ztrátu 60 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč), což by byla nejvyšší ztráta ve firemní historii USA. A jestliže se s vládou nedohodne, je firma podle CNBC připravena na bankrot. Jakoupak jobovku se asi dozvíme… Zatím vláda USA bankám nabízí další půjčky, ale formou prioritních akcií s 9% dividendou.


Důvěra spotřebitelů je na historických minimech


Za týden americké akcie ztratily další 4 až 4,5 % a Dow Jones opět prohloubil svá jedenáctiletá minima, zatímco S&P ztrácí od svého maxima už víc než 53 %, protože jen v tomto roce ubral dalších 19 %. Důvěra spotřebitelů je na historických minimech a revize HDP za čtvrté čtvrtletí na neuvěřitelný propad o 6,2 % žádné naděje nevzbuzuje.

Evropské trhy se snažily alespoň trochu se během týdne bránit, ale po rekordní ztrátě opět padly akcie Royal Bank of Scotland o 20 % a ztrácely i další: Barclays 17 %, ING 11 %. Celoevropský index DJ Stoxx 50 tak uzavřel další neúspěšný týden s propadem o 2,3 %. Proti tomu se Praha s jen jednoprocentním poklesem může zdát úspěšná. Navíc si uvědomme, že akcie zmíněné RBS stála před rokem 410 liber, kdežto dnes je za 23 liber, ztratila tedy již skoro 95 % své hodnoty. To ta naše Erste sice z 1250 korun také již padla k 200 korunám, ale pořád je to ztráta „jen“ 84 %, tedy si udržela celých 16 %.

O nemovitostních akciích ani nemluvit, jistě každý zná Immofinanz, ale i Orco se z více než 3000 korun podívalo už i pod stokorunu. Kdy nastane dno a trhy se odrazí k růstu? Odborník praví: Až to dno přestanou všichni býci toužebně vyhlížet a rezignují, že to nemá cenu.


Investice do fondů v ČR, 9. týden 2009

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -515
dluhopisové -204
smíšené -217
akciové -6
zajištěné -45
Celkem -987

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE