Za deset týdnů deset miliard fuč

10.03.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Letošní rok pokračuje v devastaci trhů, takže i našich fondů. Akciové trhy ztratily už další čtvrtinu nejen u nás, ale i v Americe a náznaky obratu nikde. Naopak dno propasti stále ani nevidět.

Z deseti miliard, které si investoři z fondů u nás odnesli domů, jsou přesně dvě třetiny z fondů peněžního trhu, o zbytek se starají smíšené a zajištěné. Jen ta čtvrtmiliarda, kterou naopak do akciových fondů přinesli, ujišťuje, že naděje neumírá nikdy, ani jako poslední. Ostatně jinde pšenka nepokvete – krize nekrize – jen to jaro se neřídí podle kalendáře.


Ztráta důvěry


Fondy peněžního trhu jsou bity jako žito, protože ztratily jak svou zásadní vlastnost (nízké riziko), tak svou tradiční roli – alternativy vkladů. Tedy alespoň ty naše s delší průměrnou durací a těžko budou důvěru získávat zpět. Jak známo, důvěru ztratíte naráz. Ale než znovu uvěří těm „skutečným“ s průměrnou durací 6 měsíců, uteče hodně vody.

Leč nechme teorií, zkrátka v ISČS Sporoinvest klient za poslední půlrok prodělal 4,8 %, v IKS Peněžní trh PLUS dokonce 7,6 %. Proti tomu je Pioneer Sporokonto s 2% ztrátou ještě výhra. Ano, doba je zlá všude, ale co k tomu dodat? Největší výprask dostal opět ten největší, který také ztratil nejvíc, dokonce přes čtvrt procenta, což klienti ocenili na 330 milionů korun. Jen o sto milionů méně postrádá i KBC Multi Cash ČSOB CZK, přestože za půlrok ztrácí jen 0,9 %. Kdo by se pak divil, že rychle tloustne opatrný nováček KB Peněžní trh, který se může chlubit už nejen šesti miliardami, ale i ročním výnosem 2,9 %.


Dluhopisy procházejí očistcem


Ale pozor, měli bychom vzít rozum do hrsti: třeba modifikovaná durace portfolia zmíněného KBC Multi Cash ČSOB CZK byla k 28. únoru 0,40 a hrubý výnos do splatnosti byl 4,45% p.a. Kdo se vsadí, že letos vydělá víc než dluhopisové fondy? Dluhopisy procházejí očistcem se stále horšími šrámy. Pokles inflace by jim měl hrát do noty, zatím však trhy „hrají“ na úplně jiném hřišti rizik, než by měly (sazeb). Týden tak fondům odnesl dalších kolem půl procenta, těm korporátními přes 2 %. Najít mezi nimi nějaký s kladným výnosem na roce či na dvou sice možné je, ale chce to téměř detektivní práci. U maturity by prošly jen ČSOB bond mix a KB dluhopisový, přestože i ty od začátku roku něco tratí.


Vylévání peněz na úkor daňových poplatníků


Musíme však nakousnout ještě mnohem kyselejší jablko, ne-li jich sníst celou mísu. Je jedno, odkud v USA začít: nezaměstnanost nejvyšší od roku 1983, zřícení HDP nejrychlejší od roku 1982, akciové trhy třikrát v týdnu prohlubovaly 13letá minima a jen díky poslední páteční půlhodině nevyhloubily další.

Blíží se bankrot General Motors, k pádu se naklání mrakodrap pojišťovny AIG, kterou čeká možná (další) rozprodej – zejména částí zabývajících se životním pojištěním. Americká vláda zatím za 80 % pojišťovny dala 180 miliard dolarů, ale v CDO kontraktech v ní stále prý „visí“ 300 mld. dolarů.

Nalévání, tedy spíše vylévání peněz do bezedného bankopojišťovního a automobilového sektoru dosahuje již poloviny rozpočtu – na úkor daňových poplatníků 1,2 bilionu dolarů – zatím. Negativní zprávy přišly od agentury Moody’s, která má snížit rating třem z největších amerických bank: JPMorgan, Wells Fargo & Co. a Bank of America. Za dva zlatý už není nic, za dolar není ani topůrko, zato Citigroup. Místo znárodňování se má prý říkat „předprivatizace“. Americký sen o zachránci-supermanovi Obamovi a očekávání, kterými navnadil, vyprchávají jak pára nad hrncem. Zato kmet Paul Volcker (znovu)objevil Ameriku, když se nechal slyšet, že oddělení komerčních a investičních bank by zabránilo další podobné krizi. Přitom právě za svého vládnutí ve FED dopustil pád tohoto oddělení (zavedeného právě po Velké depresi).

Nu a Evropa do recese teprve padá. Pražská burza kupodivu přežila hrůzyplný týden bez velkých šrámů, ale pouze s nepatrnými objemy obchodů. Že by globální oteplování způsobilo, že se teď medvědi povalují všude jinde než v Arktidě?


Mezisoučty od zač roku

Fondy Investice (mil. Kč) Podíly (%)
peněžního trhu -6691 65,2%
dluhopisové -541 5,3%
smíšené -1737 16,9%
akciové 243 -2,4%
zajištěné -1542 15,0%
Celkem -10268 100,0%

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE