Začátek rally, anebo ulitý start?

17.03.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Fondy opustila jen necelá půlmiliarda, ale protože některé investičky nestihly dodat své statistiky, úbytek tu půlmiliardu jistě zvládl. Skóre zachránila i půlmiliarda do zajištěných fondů. Přišly však i lepší zprávy, které by mohly bídné náladě pomoci.

Zdaleka nejvíc již tradičně krvácely fondy peněžního trhu, které si sáhly na satanských 666 milionů korun. Špatná znamení stále totiž provázejí i dluhopisy, kterým se opět nedařilo, což poznamenalo i fondy peněžního trhu. Ztratily sice jen desetinku procenta, ale po tolikáté, že důvěru už možná ztratily docela. Dluhopisové fondy tratí také již jako podle kalendáře, a tak z nich pravidelně pokračuje i odliv peněz. Totéž platí i o smíšených fondech, kterým se alespoň trochu podařilo vylepšit výkonnost – ale je to zatím jen kapička na poušť poklesů. Dlouhodobou nepřízeň se možná pokoušejí zlomit i zajištěné fondy, když se tentokrát podařilo ČSOB získat část uprchlých peněz zpět. Přes 360 milionů korun přilákal ČSOB Prémiový 2 a dalších 120 milionů korun zachránil starší ČSOB Fixovaný click 4.


Bankovní sektor zaznamenal největší rally za poslední dvě desetiletí


Živou vodou, která pokropila akciové trhy, byl vývoj amerických finančních trhů. Prohlášení šéfa Citigroup v úterý 10. března, že první dva měsíce roku jsou již ziskové, K tomu se připojily další banky, čímž jako Fénix z popela vzlétla naděje, že finanční trhy jsou z nejhoršího bahna venku. To do jisté míry změnilo pohled na celou finanční branži, i když o kostlivcích ve skříních tušíme své, takže jistota vypadá jinak. Přes určité váhání během týdne se optimismus celkem udržel – bankovní sektor zaznamenal největší rally za poslední dvě desetiletí. Ovšem po pádu za poslední půlstoletí, takže jde vlastně stále jen o pouze maličkou korekci.

Stále zůstává v platnosti charakteristika Warrena Buffetta o tom, že se americká ekonomika „zřítila z útesu“ a situace je vážná. Zatím se „vypařil“ celosvětový roční HDP (50 bilionů dolarů) a jak prohlásil bývalý výkonný ředitel MMF Michel Camdessus výstižně: „Tato krize je první univerzální krizí v historii lidstva.“ Známý předpovídač krizí (předpovídá je totiž pořád) Nouriel Roubini se domnívá, že akciový index S&P 500 by v tomto roce mohl poklesnout na úroveň 600 bodů nebo i níž (existuje podle něj určitá možnost, že klesne až na 500 bodů) – tedy od současných úrovní cca 20% až 35% pokles.


Světlé zítřky v nedohlednu


Ani makrodata zatím neukazují žádné světlé zítřky, takže jde skutečně o to, zda „údolí smrti“ překonal finanční sektor (což je samostatná otázka), zatímco reálnou ekonomiku čeká další – a jak velký – sešup. Zajímavé je možná v této souvislosti prohlášení mamuta General Electric, že přes snížení úvěrového ratingu „neočekává žádné operativní problémy, ani problémy s financováním“ a mohl se odrazit od svého 18letého minima. Dokonce i dinosaurus General Motors díky snížení nákladů snad nebude potřebovat 2 mld. dolarů vládní pomoci, o kterou požádal koncem března.

Úvahy se dále vedou o důsledcích, které mohou vyvolat deflační éru, anebo naopak silně inflační budoucnost. Zatím jak jen mírně klesající spotřeba, tak vývoj cen ukazují spíš k druhé variantě.


Jen korekce pádu, anebo již odraz ode dna?


Tak či onak, americké akciové indexy poskočily o 10 % (některé tituly až k dvojnásobku), opatrnější pražský PX přidal jen 7,6 % (banky o čtvrtinu) a letošní propady se tak podařilo snížit pod 20 %. Určité inkaso krátkodobých zisků jistě ještě přijde, ale rozhodující bude skutečné nastavení sentimentu: zda půjde jen o korekci pádu, anebo již odraz ode dna. A zda jaro pomůže zmírnit depresi celé severní polokoule – minulý týden naznačil, že by se stádo býků mohlo utrhnout ze řetězu. Víc než 50% „sleva“ na amerických akciích od říjnových maxim roku 2007 (u nás dokonce 62%) je víc než lákavá.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -666
dluhopisové -85
smíšené -112
akciové -26
zajištěné 446
Celkem -443

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE