Nejistá budoucnost v komoditách

18.03.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Lze důvěřovat zlatu či ropě? Jaká nálada vládne na trhu komodit? Dá se ještě vůbec najít nějaký bezpečný přístav?

Nalézáme se v situaci, kdy vývoj trhů lze jen velmi těžko předvídat. Odrazilo se to také v časovém horizontu tržních strategií; někteří investoři začali používat krátkodobé strategie – s výhledem na 3 měsíce, což je rozdíl oproti dříve běžnému jednomu roku.

Ukažme si příklad na zlatě. Současný nárůst pozic ve zlatě by přinesl výnos 10 – 12 % v prvních měsících tohoto roku. To představuje dobrou návratnost investic, zvláště v tak krátkém časovém horizontu. Většina dlouhých pozic je tlačena přesvědčením, že zlato představuje bezpečí v době nezvyklé volatility na finančních trzích. Ovšem, je stále těžší věřit, že zlato je skutečná záchrana, když vývoj za posledních několik týdnů potvrzuje, že cena zlata se z jednoho týdne na druhý změní až o 20 %. Je zřejmé, že mnozí investoři se přiklonili k strategii „když není co kupovat, koupíme zlato“


Ošidné zlato


V současné době vidíme zlato, a také stříbro, mnohem více jako objekty pro obchodování, než uložení peněz. Radíme vyhnout se slepé důvěře, že dlouhé pozice nenesou žádné riziko. Naším cílem zůstává zlato na 780 USD pro příští 3 měsíce.


Nejisté tři měsíce pro stříbro


Nedávno publikována data o výkonnosti průmyslu ukazují, že cena stříbra se může dostat pod tlak. V některých zemích se dovoz snížil až o 70 %. Obecně, nedostatek reálné poptávky přenáší problém do budoucnosti a proto nemáme důvod se domnívat, že dojde k oživení.  Dokonce, nedostatek poptávky může ovlivnit dodávky a dramaticky ovlivnit ceny, nejméně po následující 3 měsíce.


Vývoj cen ropy diktují ekonomické podmínky společností


Slabá poptávka na trzích s energiemi také ovlivnila cenu ropy typu WTI Crude. V současné době je dodávek ropy typu WTI více než dost, a současně s negativními daty je nepravděpodobné, že by ceny dále stouply. Opakovaná omezení produkce vyhlášené OPEC neměla na trh zatím žádný vliv. Vývoj trhu diktují ekonomické podmínky společností. Ovšem, zaznamenali jsme mírné náznaky zotavení.

Korekce kontaga ropy WTI (rozdíl v cenách ropy s dodání příští měsíc a za rok) až o 20 % ukazuje, že není zájem o fyzické dodávky ropy za 30-35 USD za barel. V cenách surové ropy ovšem dochází k pozitivnímu vývoji. Přesto, že ceny ropy mohou poklesnout pod hranici minulého roku a v průběhu 2009 mohou směřovat až k 25 dolarům za barel, v rámci časového horizontu 3-6 měsíců zůstáváme optimističtí.


Nebývalá nejistota


Když zhodnotíme nedávnou minulost, vidíme, že investoři byli v minulých letech při nákupu komodit nejistí. To vycházelo z obavy, že poptávka příliš převyšovala nabídku. Ve skutečnosti se naše obavy nenaplnily. Zůstalo přesvědčení, že jsme přehnaně hodnotili poptávku, zvláště ve vztahu k ekonomické recesi v příštích několika letech. Nejistota, jaká však existuje v současné době, ještě nikdy nebyla.

Autor článku

Radim Dohnal  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE