Měď long: Spekulace pro odvážné

20.03.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V uplynulém roce jsme se na komoditních trzích stali svědky extrémních výprodejů. Obzvláště ke konci padaly ceny volným pádem. V posledních měsících jsme se nicméně již dočkali jisté stabilizace a korekcí směrem vzhůru.

Řada titulů se dostala do trading range, což nahrává především krátkodobým obchodům. Dlouhodobé vítěze lze za současných podmínek určit jen velmi obtížně. Ve střednědobém horizontu bychom se však mohli dočkat zajímavého vývoje v případě mědi. Rudý kov propadl od minulého léta o 57 procent. V posledních týdnech ovšem našel ztracenou sebedůvěru a jeho cena opět začala růst. Řada faktorů sice stále hovoří v neprospěch mědi, nicméně již se objevují i signály opačné.

K nejsilnějším podpůrným pilířům ceny patří omezování produkce ze strany těžebních společností, extrémní propad cen a stimulační balíčky ve světě, obzvláště pak v Číně. Poptávka po mědi v nejlidnatější zemi světa opět zesiluje a z velké části vyrovnává pokles v jiných státech, zejména USA. Fundamentální analýza zatím žádnému extrémnímu růstu cen nenahrává. V případě technické analýzy jsou již signály, že by současná korekce směrem vzhůru mohla v nejbližších týdnech pokračovat. Námi předkládané nákupní doporučení má velmi spekulativní charakter a je určeno primárně odvážným hráčům, kteří se nebojí riskovat. Na základě fundamentální a technické analýzy se domníváme, že by cena mědi mohla v nejbližších týdnech pokračovat v růstu a v horizontu 3-6 měsíců dosáhnout 200 centů za libru.

Důvody pro nákup mědi:

  1. Stimulační balíčky podpoří poptávku
  2. Nutnost dlouhodobého investování do infrastruktury
  3. Omezování těžby
  4. Extrémní propad ceny
  5. Short covering
  6. Technická analýza

Možná rizika:

  1. Recese ve světě se bude nadále zhoršovat, což povede k ještě většímu omezení poptávky po mědi
  2. Poptávka bude klesat mnohem rychleji než strana nabídky
  3. Do oblasti infrastruktury se nedostanou přislíbené peníze ze stimulačních balíčků
  4. Cena neprorazí rezistence a vrátí se do trading range

Bližší informace včetně grafů a tabulek najdete v přiloženém dokumentu.

Autor článku

Petr Čermák, Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE