Rally akcií naše investory neprobudilo

31.03.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Přes značné oteplení na akciových trzích se zatím na zimním spánku našinců nic nemění. Z fondů odešlo opět přes tři čtvrtě miliardy korun, takže jen letošní odliv se již blíží 13 miliardám.

Naše „investory“ stále zajímají úroky různých vkladů (netuší přitom, že jde o tzv. vyhlašované sazby, navíc před zdaněním), média zas místo rally na akciích sledují mrtvé na štramberské rallye.


Příliš optimistické předpovědi?


Ostatně nikdo si nemůže být jist, zda nejde skutečně jen o (krátkou) rally na medvědím trhu. To je alespoň názor známého lídra všech medvědů profesora Noela Roubiniho, podle něhož jsme takových během posledního roku a půl viděli už asi pět nebo šest. Roubini dále považuje současné ekonomické předpovědi za příliš optimistické, zisky společností investory nepříjemně překvapí a Geithnerův nový plán na odstranění toxických aktiv z rozvah bank nezamezí znárodnění některých velkých bank.

Na straně optimistů se po čase ozvala Abby J. Cohenová z Goldman Sachs, která předpovídá, že se americká ekonomika vrátí k růstu už ve 2. čtvrtletí letošního roku a vidí 12měsíční férovou hodnotu indexu S&P 500 na úrovni 1025 bodů (tedy s růstem o 25 %). Na koho vsadit?


Za vším hledej dluhopisy


Leč naši kotlinu stále ovládají odlivy z fondů peněžního trhu, které i tentokrát svými 600 miliony jasně dominovaly. Týden pro ně alespoň výkonem nedopadl špatně, když si kromě Pioneer Sporokonta pár setinek připsaly. Ohlédnutí zpět je ale stále bolestné a výnosové ztráty způsobily, že z mnohých mamutů zbyly jen kost a kůže. Za vším hledej dluhopisy a jejich svět bude i v blízké budoucnosti rozhodující nejen pro peněžáky.

Na jejich jevišti se totiž bude hrát rozhodující drama o dalším vývoji celých finančních trhů. Šok způsobila středeční aukce vládních pětiletých USbondů v hodnotě 34 miliard dolarů: malý zájem způsobil, že výnos musel dosáhl výš, než se původně očekávalo. To oživilo problém, že vlády nebudou moci relativně levně získávat zdroje pro své bující záchranné „balíčky“. Obavy o osud vládních bondů poněkud rozptýlila až další a úspěšnější emise 7letých vládních dluhopisů. Horší je však situace kratších peněz, když o čtvrtinu klesl výnos 13týdenních pokladničních poukázek T-Bills.

Náš dluhopisový trh stále připomíná márnici, což se nutně dlouhodobě promítá jak do dluhopisových, tak do smíšených fondů, mrtvo je i v těch zajištěných. Banky reagují po svém, sbírají vklady a třeba Česká spořitelna vydává pro retail 5leté nebo 10leté podřízené dluhopisy (pozor, na ně se nevztahuje pojištění vkladů) s 5% kuponem.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -600
dluhopisové -67
smíšené -109
akciové 4
zajištěné -13
Celkem -785


Akciové trhy se zotavily


O akciích si náš retailový našinec nechá nejvýš vyprávět a raději má určitě ty historky hrůzostrašné. V akciových fondech však zůstalo několik tisíc statečných, kteří do nich pravidelně nějaký ten pakatel pošlou.

Tak či onak, přestože pondělní 7% „výstřel“ amerických akciových trhů do konce týdne mírně zhubl na 6 % zejména pátečním vybíráním zisků, americké akciové indexy koketovaly s největším měsíčním ziskem od roku 1987.

Evropa se také zotavila a Praha si připsala za týden skoro 8 % a svůj pokles od začátku roku se tak podařilo srazit na stejných 8 %. Vybírání tučných zisků (např. na Erste 100%) koncem týdne tak poněkud ukouslo z 29% růstu za poslední měsíc, ale i to vlévá naději do ochablých býčích choutek.

 


Investice do fondů v ČR


Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE