Akcie zářily, fondy mají zhasnuto

07.04.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Rally akciových trhů se jakoby odehrála na jiné planetě. Naše fondy jsou totiž stále ovládány podílníky fondů peněžního trhu. Takže se i na 800milionovém odlivu minulý týden podílely ze tří čtvrtin.

Což platí i o celém čtvrtletí, které odneslo ze čtvrtletních 13,5 miliardy, ale právě z peněžáků skoro 9,5 miliardy korun. Za poslední půlrok tak již ztratily neuvěřitelných 30 miliard korun.


Dluhopisy stále nemají vyhráno


Přestože se situace finanční sféry významně uklidnila, dluhopisy stále nemají vyhráno, což se projevuje jak v portfoliích peněžních tak dluhopisových fondů. Ani strach z nezbytných budoucích megaemisí na lepení balíčků neopadá.

V případě Japonska dokonce podle Wall Street Journal nyní japonská vláda jako sebevražedný letec kamikadze zkouší, kolik může utratit, než investoři utečou a zemi zasáhne bankrot. Vládní dluh Japonska je nejvyšší z vyspělých zemí (podle OECD dosahuje asi 180 % HDP) a nové emise dluhopisů bude za zhruba 18 miliard dolarů měsíčně v „destruktivní recyklaci“ soukromých financí přes veřejný sektor odkupovat centrální banka. A kde asi vzít další bilion dolarů na bohulibý plán G20?

Bída dluhopisů ztěžuje i konstrukci zajištěných fondů, které beztak stále marně hledají ztracenou oblibu.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -626
dluhopisové -46
smíšené -137
akciové -1
zajištěné 17
Celkem -793


Perspektivnější akcie


Mohl se radovat ten, kdo si dodal odvahy a investoval do perspektivnějších aktiv, tedy akcií, of course. „Krizové“ ztráty to sice ještě zdaleka nezalepí, ale 30% měsíční výnos jistě potěší. A to jen na indexu PX, dalo se trefit ještě líp.

Je velmi pravděpodobné, že vlnobití ještě zdaleka neskončilo, ale krize ve smyslu finančního kolapsu je za námi, nyní nastupuje „zbytek“ recese. Ta bude sice ještě krutá, ale ozdravná – přichází věk menší rozhazovačnosti a úsporných technologií. Mnohé podniky skončí v propadlišti dějin, doufejme jen, že i se svými odboráři. Nezaměstnanost ještě porjoste.

Ale například klíčový americký předstihový ukazatel index ISM začíná vykazovat známky stabilizace, což by mohlo signalizovat, že se americká ekonomika již nachází blízko dna. Nebo alespoň, že propad ekonomiky již neakceleruje – dokonce rostou nové objednávky a klesají zásoby.

Dokonce některé náznaky ukazují, že v USA končí i realitní krize, která vše rozpoutala a ceny domů už vzrostly po roce a půl poprvé i ve Velké Británii. Ovšem banky se snaží a s úroky úvěrů šly hodně dolů – tedy tam, nikoli u nás. Kdypak těm našim asi dojde, že hypoteční krize byla daleko a před dvěma roky? Už i na polovičním Slovensku v únoru půjčily banky víc než dvojnásobek toho, co ty české. To snad není ani k pláči.


Akciové trhy vyrazily vzhůru


Tak či onak, přes nepříliš pozitivní makrodata akciové trhy kolem světa vyrazily po zelené, a březen se tak v USA stal paradoxně nejrůstovějším měsícem od roku 2002. Tři dubnové dny ještě něco přihodily, takže od 3. března do 3. dubna růst dosáhl 21 %. Tentokrát Ameriku ovšem Praha s 30,5 % pěkně trumfla a třeba takový ING Český akciový vynesl přes 20 % a ISČS Sporotrend si připsal dokonce 29 % (od začátku roku 23 %). Jen málo z našich investorů však chytilo rychlík, naopak spíš raději inkasovali svých pár milionů domů. Na druhou stranu se momentálně trhy asi trochu přehřály – jako to naše jaro.


Investice do fondů v ČR


Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE