Na fondy koleda nezbyla

15.04.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Ani koleda, ani výslužka, místo pomlázky další výprask. Nejvíc vajíček z ošatky tentokrát odnesly dva ukončené zajištěné fondy, které se na celkovém odlivu 1,4 miliardy korun podílely dvěma třetinami.

Sice mírně (na jen 355 milionů korun) klesl odliv z fondů peněžního trhu, ale ani u ostatních fondů žádná jarní míza není zatím ani na obzoru. Snad se alespoň trochu uklidňuje situace u dluhopisových fondů, i když v dluhopisech ještě zdaleka jasno není a pšenka zatím ani zdaleka nekvete. Přesto za půl procenta nebyl špatný týden, korporátní se nadýchly dokonce až o 2 %. Také proto o ně roste zájem a pomohly snížit odliv téměř k nule. Leč ve světě se investoři začínají stále víc obávat pravděpodobného zaplavení trhu dluhopisy a následného poklesu jejich ceny, což nepříznivě zasáhne i dluhopisové fondy.


Zajištěné fondy dominují záporným statistikám


Týdenní statistice vrazily nůž do zad tentokrát zajištěné fondy, protože končila celá trojice ČSOB, takže záhadou jen zůstává, kam se asi podělo těch víc než 900 milionů korun, které si z nich podílníci odnesli. Do jiných fondů určitě ne…, že by slamníky nebyly ještě plné? Anebo se radostně tetelí barevná konta a jiné bankovní spořicí účty? Taky je možné, že se plní hrníčky čekající na socialistické sešrotované dušičky. Anebo že by vzlétalo nějaké nové letadlo? Při úrovni našeho retailu by jistě mělo pěknou šanci vzlétnou do miliardových výšin.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -355
dluhopisové -16
smíšené -81
akciové -9
zajištěné -917
Celkem -1378

Je totiž evidentní, že „investiční šok“ zasáhl našince tvrdě na solar, takže budou ještě dlouho popadat dech, než zase sednou na lep nějakým akciím nebo fondům. Zatím se jich bojí jako náš známy čert kříže. Na nějaký lep by ovšem rádi sedli a co teprve až zjistí, že jim banky úročení těch úžasných kont začnou snižovat. Ostatně už začaly, třeba u oranžových už dávno nedávají 3 %.


Akciové trhy vydělávají


Tak abychom je trochu nazvedli ze slamníků, za poslední měsíc vydělal pražský index PX přesně 31,43 %. A takový ISČS Sporotrend si za týden přidal 7 % na měsíčních také přes 31 %. To ovšem našinec považuje za nějakou další poťouchlou kapitalistickou fintu – co je to proti tutovému šrotovnému? Kus pravdy i mají, protože ten slavný Sporotrend přes všechno na ročním horizontu stále ještě 45 % prodělává.

Býci jasně vyhráli nad medvědy pátý týden v řadě i v Americe. Pro jejich další nadvládu hovoří i technický vývoj na bankovních titulech zejména po čtvrteční euforii nad kvartálními výsledky Wells Fargo, které dvojnásobně překonaly očekávání. Bankovní sektor tak za jediný den posílil o 15%, ale mrazy se ještě mohou vrátit. Alespoň jsme se přiblížili úrovni přelomu roku, takže tuhá zima bude možná již brzo „odpracována“. Ale odpracovat ještě ztrátu 56,5 % proti historickému maximu bude ještě pěkná fuška. Krize možní končí, ale recese ještě zdaleka ne.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE