Na trhy se vrátil mírný optimismus II.

18.04.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Cena ropy rostla, u zlata tomu bylo naopak. Dolar oslaboval vůči euru. Z akcií si vedly nejlépe finanční a energetické tituly. Tak by se dalo shrnout dění na finančních trzích indikující návrat optimismu.

Z makroekonomiky přicházela stále špatná data, ale ta byla očekávána. Vedle toho se ale překvapivě objevily pozitivní signály. Akcie a komodity reagovaly růstem, dluhopisy mírným poklesem. 

V první části článku Na trhy se vrátil mírný optimismus jsme nastínili situaci v ekonomikách, která tvoří východisko pro následující pohled na akcie, dluhopisy, komodity a měny.


Akcie slyšely na sliby


Akcie již od začátku března rostou. Události počátku dubna jim však vlily do žil nový optimismus. Výše vyjmenovaná nepříznivá makroekonomická data byla trhy v podstatě ignorována. Růst nezaměstnanosti v USA sice na akciových trzích způsobil mírné zakolísání, ale jen na malou chvíli. Akcie krátce na to pokračovaly v růstu. Vedle uvedených pozitivních ekonomických zpráv k tomu přispěly i sliby politiků dané na summitu G20 v Londýně. Zejména jejich odhodlání bojovat s dopady krize prostřednictvím navýšení rozpočtu IMF.   
 
Nejlépe si vedly sektory financí a energetické tituly. Americkým bankám jednorázově pomohla změna účetních standardů. Zmírnila se pravidla pro oceňování způsobem mark-to-market (tržní ocenění aktiv). Nadvýkonnost zaznamenaly i akcie z rozvíjejících se trhů. Jedná se o sektory a regiony nejvíce postižené propady na začátku letošního roku.


Dluhopisy v útlumu


Návrat optimismu na trhy znamenal odklon od konzervativních aktiv směrem k rizikovým. Ceny státních dluhopisů rozvinutých zemí šly mírně dolů (tj. výnosy nahoru). Eurovým dluhopisům navíc příliš nepomohlo rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit úrokovou sazbu jen o 0,25 % na 1,25 %. Trhy očekávaly snížení o 0,5 % a toto očekávání již bylo zabudováno v cenách dluhopisů. ECB také potvrdila, že nadále nehodlá vyvíjet výraznější aktivitu v tzv. kvantitativním uvolňování (dodávání likvidity na zamrzlé úvěrové trhy), přestože centrální banky USA, Velké Británie i Japonska to dělají.
 

Mezinárodní měnový fond se opět „obul“ do střední a východní Evropy (CEE). Vydal prohlášení, podle kterého bude tento region výrazně zasažen recesí v západní Evropě. Více, než většina obyvatel a politiků v regionu očekává. Státům CEE doporučuje navázat své měny na euro. Jen tak se vyhnou potížím se splácením externího dluhu. Míra nesplácení dluhopisů by se podle IMF mohla v některých zemích CEE vyšplhat až na 20 %. 
 
Představitelé IMF zdůraznili, že v regionu CEE je třeba rozlišovat jednotlivé země. Například ČR se většina návrhů netýká. Otázkou ovšem je, jestli si to uvědomují také zahraniční investoři.
 
Česká národní banka na svém zasedání na konci března nepřekvapila a nechala úrokové sazby beze změny na 1,75 %.
 
Korporátní dluhopisy nesdílely nadšení na akciových a komoditních trzích. Rizikové prémie dluhopisů s nízkou bonitou zůstávají nadále vysoké, nestáhly se, naopak, ještě mírně zvýšily. Index Markit iTraxx Crossover, který měří výnos evropských dluhopisů s vysokým výnosem (high yield bonds) mírně rostl.

 


Komodity: Pokles zájmu o bezpečné přístavy


Cena ropy rostla na 52 USD za barel. Reagovala tím na náznaky blížícího se konce recese a s tím spojený růst poptávky po ropě. Stejně na tom byly i ostatní komodity. Rostly ceny průmyslových kovů, ale i zemědělských komodit.
 
Výjimkou bylo zlato. Cena zlata klesla na hranici 900 USD za trojskou unci. Při návratu optimismu na trhy již není takový zájem o bezpečný přístav. Další nepříznivou zprávou pro zlato bylo oznámení IMF na summitu G20, že bude odprodávat část svých zlatých rezerv, aby získal peníze na pomoc rozvojovým zemím. Plánované odprodeje zvýší v následujících letech nabídku na trhu zlata a aktuální cena na to rychle zareagovala.


Euro oproti dolaru posílilo


Z částečného opadnutí rizikové averze těžily měny rozvíjejících se trhů. Většina z nich oproti dolaru i euru posilovala. Dolar oslaboval tím, jak se zmírňovala potřeba bezpečného přístavu.
 
Snížení úrokové sazby Evropskou centrální bankou o méně, než trhy očekávaly, způsobilo posílení eura oproti dolaru z důvodu existence úrokového diferenciálu.   
 
IMF varoval před depreciací měn regionu střední a východní Evropy. Během letošního roku se podle předpovědi IMF dostanou pod prodejní tlak. Některým zemím tím vzniknou vážné potíže.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP/> 7/2009  FOND SHOP

Autor článku

Roman Stuchlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE