Investiční počasí zahřívá i fondy

28.04.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Alespoň se zdá, že tají i ledy ve vztazích investorů a (jejich) fondů. Tentokrát se odliv dostal dokonce pod čtvrt mld. Kč. Z nejhoršího se snad pomalu dostávají i fondy peněžního trhu, přestože ztratily víc než předminulý týden.

Fondy peněžního trhu ztratily víc než předminulý týden – tentokrát opět téměř 400 milionů korun. Jejich vývoj se však uklidňuje a například nešťastník ISČS Sporoinvest si za poslední měsíc připsal 0,69 %. Jen kdyby to tak pokračovalo celý rok – to by byla nadílka! To by se pak snad vrátila i část z uprchnuvších 25 miliard korun.

Stále se ovšem v dluhopisovém revíru potuluje hodně škodné – zejména státních bankrotů různých zemí i zemiček (na forhontě je prý nyní Lotyšsko). A jaký dopad měl na finanční trhy gejzír na Islandu, máme ještě v čerstvé paměti. Ani MMF nemůže zachraňovat bankrotáře do nekonečna.


Další snižování ratingu?


K tomu navíc ratingová agentura Fitch upozornila, že prohlubující se recese emerging ekonomik v Evropě by mohla vést k dalším snížením ratingů – deset z 21 zemí v tomto regionu má totiž negativní výhled (pravděpodobnost, že rating země s negativním výhledem bude dále snížen, je zhruba 60 % a roste). Nejslabší úvěrový rating z těchto evropských trhů má Moldávie (B-), Ukrajina (B) a Gruzie (B+). Mezi další země s negativním výhledem patří Srbsko (BB-), Rumunsko (BB+), Lotyšsko (BB+), Maďarsko (BBB), Litva (BBB), Rusko (BBB) a Estonsko (BBB+).

Zajímavá atmosféra zavládla pak v české kotlině, kde se minulý týden zdařily dvě aukce státních bondů. Zájem byl enormní a tříleté floatery se prodaly za výnos přibližně 0,9 procentního bodu nad PRIBOR (refix je půlroční a 6M PRIBOR je 2,63 %) – stát si tedy půjčil velmi levně, což ukazuje i situaci střednědobých sazeb. Desetileté vyšly ovšem „dráž“, stát bude platit 5,48% p.a.


Rekonvalescence dluhopisových fondů


V minulém týdnu tak dále pokročila rekonvalescence dluhopisových fondů a po čase opět zabodovaly zajištěné fondy alespoň 150 miliony. To alespoň částečně vynahradilo horší odliv peněžáků. A protože dluhopisové fondy ztratily jen 20 milionů a smíšené 40 milionů korun, jejich ztráty téměř vyvážilo 55 milionů, které si konečně našly cestu do akciových fondů.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -378
dluhopisové -24
smíšené -38
akciové 54
zajištěné 148
Celkem -238


Konec krize je ještě daleko


Akciové trhy si skutečně opět polepšily, když převážily pozitivní zprávy – od Indexu německého podnikatelského klimatu (podnikatelská důvěra se v dubnu prudce zotavila na nejvyšší úroveň za posledních pět měsíců, zatímco ještě minulý měsíc byl index na historickém minimu) přes americké banky až k automobilce Ford. Ovšem konec krize je ještě hodně daleko – jobovek určitě přijde dost, manželství Chrysleru s Fiatem je v nedohlednu a vrak General Motors bude asi jen na součástky.

Akciové fondy si přece jen připsaly další procentíčka a přivítaly u nás konečně i přes 50 milionů korun. Takový ISČS Sporotrend například vynesl 46 % za tři měsíce, ovšem najít na roce 50% minus není zas takový problém. Velké zklamání zažili podílníci Realitního fondu ČS, který přistoupil k přecenění aktiv a klienti tak za den ztratili 14 % hodnoty.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE