Bude máj ve fondech ráj?

05.05.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Podle toho, jak se situace uklidňuje, by to sice vyloučené nebylo, ale stále ještě zdaleka vyhráno není. Navíc byl poslední dubnový týden nejen kratší, ale ke všemu nemáme kompletní statistiky.

AKAT sice vyhlásil sjednocení reportů na měsíční bázi, ale do těch týdenních zatím pošle jen občas někdo něco.


Objemy odkupů klesají


Jestli tedy nejsou někde skryté nějaké jobovky, zdá se, že konečně alespoň klesají objemy odkupů. Snad tedy klesá i míra nepřízně našich investorů – odliv totiž tentokrát jen málo přesáhl 100 milionů korun a je nejmenší od loňského 15. září, kdy zkrachovali Lehman Brothers. Také celý duben vykazuje nejnižší odlivová čísla od loňského podzimu. Ovšem výnosové zotavení fondů peněžního trhu, které vidíme již několik týdnů, se zatím příliš neprojevuje, protože z nich stále odchází víc než čtvrt miliardy týdně. Takže jako zachránci týdne se projevily zajištěné fondy s čerstvými 150 miliony korun.

Uklidnění na dluhopisovém hřišti má blahodárný vliv nejen na peněžáky, ale i na vlastní dluhopisové fondy. Neuvěřitelné se tak stalo skutečností – po více než dvou letech je výsledek dokonce kladný, ač jen 7 milionů. Ve statistice však chybí jak OKS Dluhopisový PLUS, tak ISČS Sporobond, takže nejásejme předčasně. Možná i to je důvodem, proč i smíšené fondy se mohou usmívat, neboť odliv pouhých 15 milionů je po 8miliardovém krvácení za rok a půl vlastně také historický úspěch.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -263
dluhopisové 7
smíšené -19
akciové 15
zajištěné 148
Celkem -112

Zajištěné fondy se možná také již chystají na nábor klientů ať již nových nebo staronových, protože dosud prodeje nových zdaleka nestačily nahradit objemy těch končících. Od začátku letošního roku tak nedokázaly udržet 1,6 miliardy korun. Ohlédnutí na uplynulou třetinu roku s celkovým odlivem 15,5 miliardy korun je z více než dvou třetin zaviněné fondy peněžního trhu, dále 2,5 miliardy ze smíšených a miliarda z dluhopisových fondů – to příliš nadějně nevypadá.

Pravidelně si nachází pár milionů cestu do akciových fondů, ale v celkové statistice prakticky nehrají roli. Investoři zřejmě čekají na to, až „prošvihnou“ 100% výnosy. Takový ISČS Sporotrend totiž například vynesl zatím „jen“ 50 % za tři měsíce, ovšem najít na roce 50% minus není zas takový problém. Bohužel tentokrát nemáme týdenní prodeje ani Sporotrendu, ani ING Českého akciového, takže překvapení není vyloučeno.


Akciové trhy si opět polepšily


Akciové trhy si skutečně opět polepšily, když převážily pozitivní zprávy – indexy evropské, (americké kromě Nasdaq ještě ne) i ten pražský konečně „vyrovnaly“ letošní slzavé údolí, třeba PX si za týden připsal dokonce skoro 7 % a dostal se na úroveň loňského Mikuláše. Od nejhorší bídy 18. února zvládl krásných 40 %. Za duben přidal 17,5 %, ale zda bude nadílka pokračovat i v květnu – toť otázka pro čarodějnice. Volatilita sále občas připomíná horskou dráhu a sentiment se přepóluje na hysterii tak rychle jako chřipka na prasečí.

Faktem ovšem je, že české domácnosti rychle přestávají spořit – zatímco v lednu lidé zvýšili své úspory v bankách o 36 miliard korun, za únor přinesli jen 16 miliard a v březnu dokonce pouhých 7 miliard korun. Copak asi s těmi penězi hodlají dělat?


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE