Cukr long: Nákup cukru

11.05.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Cena cukru od počátku roku 2009 vyrazila vzhůru. V posledních týdnech jsme svědky návratu optimismu na kapitálové trhy, kdy ustupují obavy z možné celosvětové deprese, což je pozitivní zpráva pro komodity jako celek.

Investoři se navracejí k rizikovějším investicím, z čehož těží i cukr. Komodita je nicméně podporována i fundamentálními faktory. Obzvláště pak hrozícím celosvětovým nedostatkem, který bude způsoben především nižší úrodou v Indii. Pokles produkce je patrný i v Evropské unii. Po několikaletém přebytku na trzích se tak situace otočila. Celosvětová krize působí negativně na úroveň nabídky, nicméně poptávka zůstává stále relativně silná.

Cukr podporuje i zvyšující se zájem ze strany institucionálních investorů, což potvrzují i data CFTC. Podle naší fundamentální analýzy je cukr i přes růst v posledních týdnech relativně podhodnocen, a proto očekáváme, že by jeho cena mohla v následujících měsících pokračovat v růstu.

Možná rizika:

  1. V neprospěch cukru hrají relativně vysoké celosvětové zásoby, z nichž by se mohlo v případě nedostatku začít čerpat.
  2. Nepříznivou zprávou je i pokles poptávky po etanolu, což by v Brazílii mohlo vést zpracovatele cukrové třtiny k výrobě většího množství cukru.
  3. Riziko hrozí i ze strany prohlubující se celosvětové krize, která by mohla mít negativní dopad na příjmy obyvatel Asie, což by se následně mohlo projevit i na spotřebě cukru.

Specifikace kontraktu

  • Futures na cukr (Sugar No.5), (LIFFE)
  • Měsíc dodání srpen 2009 (případně další měsíce při dlouhodobé investici)
  • Objem kontraktu: 50 tun
  • Kurz v US dolarech za tunu
  • Hodnota bodu: 1 dolar = 50 USD (pohyb kurzu o 1 bod znamená zisk/ztrátu 50 USD)
  • Margin 2726 USD

Autor článku

Petr Čermák  

Články ze sekce: INVESTICE