Další růst akcií, ale bez fondů

12.05.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Týden byl opět kratší, na děravé statistiky fondů si pomalu zvykáme, ovšem neuvěřitelné akciové nákupní šílenství překvapilo i otrlé analytiky. Tak nějak vypadá začátek května, jen není jisté, zda nejde o pohádku máje.

Fondy peněžního trhu stále ještě pod tlakem odkupů, ale semafor ISČS Sporoinvestu konečně po sedmi měsících přeblikl do zelené a hned skoro o 50 milionů korun. KBC Multi Cash ČSOB začal krvácet později, tak mu bude zotavování zřejmě déle trvat, protože ztratil stále ještě čtvrt miliardy korun. Na roce sice vydělal 0,66 %, ale to je zřejmě spořínkům málo, takže je kanibalizují spořicí účty vlastní banky. To je ovšem pravděpodobné i u jiných bank.


Statistiky nejsou kompletní


Statistiky AKAT jsou však děravé jak ementál, zejména IKS nereportuje už vůbec. Ať se zeptají v ČSOB, jak se to má dělat… Z fondů i podle neúplných dat (vinou právě té čtvrtmiliardy Multi Cashe) odešlo opět 220 milionů korun.

Mezibankovní trh se postupně uklidňuje, dluhopisový jakbysmet. Úvěrová tíseň jasně polevuje, jak dokazují náznaky „roztávání“ zamrzlých úvěrových trhů. Londýnská mezibankovní tříměsíční sazba Libor klesla dokonce poprvé v historii pod 1% hladinu (dosavadní minimum z června 2003) na 0,99 %. Dolarový LIBOR-OIS spread klesl na 78 bps. Při eskalaci napětí a nedůvěry na trhu v říjnu dosáhl 364 bps (dlouhodobý průměr je ale 25 bps).


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -208
dluhopisové -16
smíšené -23
akciové 7
zajištěné 16
Celkem -224

Jasně, půjčit si dolar je stále levnější, u korun to neplatí, když PRIBOR už tři měsíce prakticky stagnuje: tříměsíční je 2,5 %, půlroční 2,64 % a roční 2,85 %. O něco snad klesnou po čtvrtečním snížení reposazby ČNB o 25 bazických bodů na historické minimum1,5 %. Také ECB snížila o 25 b.p. na 1 %. Nižšími sazbami chtějí centrální banky podpořit peněžní nabídku a pomoci skomírajícím ekonomikám. Rizikem je budoucí inflace, která si již brousí zuby, což vyvolává tlak na delší sazby.


Akciové trhy ovládli býci


Zatímco fondy se ještě nevzbudily ze zimního medvědího spánku, akciové trhy medvědy vypráskaly silným klackem. Tedy jak kde, třeba v USA to stále tak jasné není. Naštěstí se obchodovalo i 8. května, což potvrdilo, že májový týden odstartoval zhurta s téměř 6% ziskem SP (Nasdaq ovšem jen málo nad procento). Jarní nákupní horečka však propukla v Praze, no řekněte sami: za sedm obchodních dní 19,24 % - to vypadá, že medvědi zběleli hrůzou a odstěhovali se nejen do Arktidy, ale snad až do Antarktidy.


Je to nejhorší za námi?


Na druhé straně to nákupní běsnění silně připomínalo proslulé naskakování do rozjetého rychlíku, což často dopadá velmi neblaze. Je to nejhorší z hospodářského hlediska už skutečně za námi. Některá data z realitního trhu, trhu práce, ale i výsledky stress-testů amerických bank dávají určitou naději. Bohužel stále není jisté, že medvědi skutečně odpluli, anebo si jen dáchnou před další hostinou na úkor těch, kteří nyní strkají svou averzi k riziku do šuplíku.

Tak či onak, PX nabízí už 14,5 % od začátku roku a poprvé se podařilo „snížit“ ztrátu od historického maxima před rokem a půl pod 50 %. Nu a 1000 bodů, které jsme viděli naposled loni v říjnu, je opět alespoň na dohled. Asi nejdůležitější je, že od únorového minima přidal už přes 56 % – kdo nezpanikařil a vydržel pravidelně investovat, asi bude mít na co vzpomínat…


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE