Všechny fondy stále v nepřízni

19.05.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Samé odkupy – přestože se v minulých týdnech rýsovalo určité zmírnění odlivů z fondů, květen nepokračuje nijak nadějně. Tři čtvrtě miliardy ukazuje, že odlivová tsunami ještě neskončila.

Přes 300 milionů opět opustilo fondy peněžního trhu a další klacek pod nohy ve výši 300 milionů přihodily zajištěné fondy. Tedy ve skutečnosti dvěma z nich skončilo investiční období, takže vyplatily podílníkům dokonce 450 milionů. Vidíme tak, že jejich hrubé prodeje přesáhly 150 milionů přestože nešlo o „nové“ peníze. Naopak oněch 300 milionů si klienti zas odnesli neznámo kam.


Nadále je cítit náznak uklidnění


Ani ostatní druhy fondů se zatím nevysvobodily z klatby investorů, přesto je alespoň náznak uklidnění cítit i nadále – zřejmě vytrvali už jen ti otrlejší. Dluhopisové fondy mají redukční dietu asi již za sebou, takže odchod 20 milionů skoro nestojí za řeč. Ze smíšených odchází víc, ale ani tentokrát odkupy nepřekročily 100 milionů korun. Akciové fondy jsou na jakémsi „odstavném parkovišti“ – občas pár milionů přijde, ale žádný masový úprk se ani v mnohem horších dobách nekonal. Na druhou stranu ani 50% růst minulých týdnů nepřilákal žádné nové závodníky.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -313
dluhopisové -18
smíšené -86
akciové -12
zajištěné -296
Celkem -725


Celkový odliv byl horší než se čekalo


Téměř děsivá zpráva přišla z AKAT ve formě kvartální statistiky – celkový odliv 31 miliard ukazuje, že krvácení bylo mnohem horší i v segmentu zahraničních fondů, které nevidíme v týdenních reportech: -15 MM, -8 dluhopisové, -3 smíšené a po -2,5 akciové a zajištěné. Od svého maxima 315 miliard z konce 2007 už tedy majetek fondů poklesl o téměř třetinu (o víc než 100 milionů) na 213 milionů korun. Až mne napadá, že bychom mohli inovovat prastarý vtip: jaký je rozdíl mezi KSČ a Krkonošemi? Odpověď – žádný, samý sjezd a samá bouda. Jen místo KSČ bychom dosadili fondy, nu a ten sjezd není ten v Pakulu, ale z kopce dolů.


Vystřízlivění na akciových trzích


Po akciovém mejdanu minulých týdnů začalo střízlivění nejdřív samozřejmě na amerických trzích. Impulzem se staly množící se zprávy bank, že emitují kmenové akcie, aby navýšily kapitál, jak jim to doporučuje stress test. Navyšování kapitálu je ve srovnání s předchozími měsíci pro banky daleko výhodnější díky poměrně vyšším cenám akcií. Vybírání zisků a korekce sedmiměsíčních maxim postily také Evropu, která zažila největší výprodejní objemy za poslední 3 týdny. Nu a středa v Praze – ze střízlivění byla kocovina jako hrom, přestože korekce byla dlouho očekávaná – 5,6% pokles indexu PX byl nejhorší ze všech 90 indexů, které sleduje zpravodajský kanál Bloomberg. Čtvrtek ubral další 2 %, pátek přinesl smršť horších čísel: česká ekonomika padá o 3,4 %, německá o 3,8 % a slovenská dokonce o rekordních 5,4 %. Sice výrazně vyšší než předpoklady analytiků, ale evropské burzy se nevyděsily, Praha dokonce o 2 % zmírnila svůj týdenní pád na „pouhých“ 8,3 % a udržela 900bodovou laťku i letošek v 5% plusu. Růžovou budoucnost však nevidět, navíc v evropských bankách je sice klid, ale prý jen klid před bouří.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE