Po dvou měsících růstu trhy střízliví I.

29.05.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Pochybnosti ohledně brzkého ústupu recese obrátily vývoj na trzích. Makroekonomická data ukazují na zastavení propadu světového hospodářství, ale nikoli návrat k růstu.

Index světových akcií MSCI World vyrostl z lokálního dna 9. března 2009 do 8. května o 35 % (v lokálních měnách). Motorem dva měsíce vládnoucího optimismu na trzích byly tzv. green shoots (volně přeloženo – pozitivní signály), a to převážně z makroekonomiky. Mezi investory převládal názor, že trhy ve svém pesimismu v lednu a únoru přestřelily směrem dolů, a že světová hospodářská recese nebude tak hluboká, jak se na začátku roku mohlo zdát. Na kapitálových trzích rostla během zmíněných dvou měsíců poptávka po rizikových aktivech, zejména akciích, ale i komoditách a korporátních dluhopisech.
 
Mnozí analytici a komentátoři upozorňovali, že rychlý růst na trzích není odůvodněný změnou ekonomických fundamentů. Říkali, že existující pozitivní signály z makroekonomiky jsou přeceňovány a negativní naopak přehlíženy. Předpovídali korekci, kterou spustí některá obtížně přehlédnutelná špatná zpráva.
 
Ústup optimismu přišel v týdnu od 11. do 15. května, kdy akcie a ostatní riziková aktiva začala opět ztrácet. Index světových akcií MSCI World otočil v daném týdnu z růstu do poklesu a oslabil z vrcholu o 4 %.   


Co vyhnalo trhy nahoru?


Mezi pozitivní signály, které ještě během první třetiny května hnaly trhy nahoru, patří následující zprávy.
 
Výsledky zátěžových testů amerických bank (tzv. stress tests), které nařídilo ministerstvo financí a Fed provést ve všech bankách, dopadly podle mínění trhů relativně dobře. Testy zjistily, že americké banky budou dohromady potřebovat ještě 75 mld. USD dodatečného kapitálu, aby přežily. Nejvíc bude potřebovat Bank of America (33,9 mld. USD), Wells Fargo (13,7 mld. USD), GMAC (11,5 mld. USD) a Citi (5,5 mld. USD). Trhy se obávaly horšího výsledku stress testů a závěrečnou zprávu přijaly s ulehčením. 
 
Průmyslové objednávky v Německu v březnu meziměsíčně vzrostly o 3,3 %. Pro ekonomy to bylo překvapením. Jedná se o první meziměsíční růst průmyslových objednávek od srpna 2008.
 
Očekávání manažerů firem působících v sektoru služeb se v Evropě zlepšilo. Téměř 40 % jich očekává zlepšení situace firmy v horizontu jednoho roku, zatímco zhoršení situace 21 %. To je výrazně lepší výsledek než v říjnu loňského roku.
 
Sazby na londýnském mezibankovním trhu výrazně poklesly. Týká se to dolaru i eura. Dolarový LIBOR klesl pod 1 % p.a. Pokles sazeb lze interpretovat jako normalizaci na mezibankovním trhu. Klesá neochota bank navzájem si půjčovat, více si důvěřují.
 
Prezident Evropské centrální banky prohlásil, že recese světové ekonomiky již dosáhla dna a ekonomika směřuje k růstu. Optimisticky se vyjádřil i předseda centrální banky USA (Fedu) Ben Bernanke. Řekl, že v ekonomice USA vidí první známky stability. Konec hospodářského poklesu a otočení směrem k růstu očekává na konci letošního roku.  


Špatné zprávy otočily náladu investorů


V týdnu od 11. do 15. května ale přicházely na trhy makroekonomické zprávy silně negativního charakteru a otočily náladu investorů.
 
HDP Německa se v prvním čtvrtletí 2009 propadlo oproti čtvrtému čtvrtletí 2008 o 3,8 %, což je nad očekávání špatný výsledek. HDP celé eurozóny kleslo v prvním čtvrtletí oproti předchozímu čtvrtletí o 2,5 %. Vedle Německa se překvapivě špatný výsledek objevil také v Nizozemsku (-2,8 %) a Itálii (-2,4 %). Zcela šokující je mezikvartální vývoj HDP na Slovensku, a to minus 11,2 %. Podle odborníků je to způsobeno silnou orientací slovenského průmyslu na export do eurozóny a zaměřením na automobilový průmysl. Dobře si vedla Francie, kde pokles HDP činil jen 1,2 %. Ekonomika eurozóny je na tom za první čtvrtletí hůře než ekonomika USA, kde pokles HDP dosáhl 1,6 %. Ekonomové předpovídají, že tak silný mezikvartální propad HDP v eurozóně bude pravděpodobně jednorázového charakteru. Firmy zredukovaly výrobu více, než byl propad poptávky a také snižovaly stav zásob.
 
Americký spotřebitel zklamal trhy. Maloobchodní tržby v USA v dubnu klesly o 0,4 %. Poptávka se sice nepropadá, ale neroste. Negativní zprávou byl také neočekávaný růst nezaměstnanosti v USA. Hodnota čínských exportů v dubnu meziročně klesla o 22,6 %.

V dokončení článku: akcie, dluhopisy, komodity a měny.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP/> 10/2009  FOND SHOP


Autor článku

Roman Stuchlík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE