Po dvou měsících růstu trhy střízliví II.

30.05.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední makroekonomická data potvrzují předpovědi, že zotavení ekonomiky nebude rychlé, ale spíše pomalejší - že přehnaný optimismus uplynulých dvou měsíců vyhnal kurzy akcií příliš vysoko, a že alespoň mírná korekce je na spadnutí.

V první části článku Po dvou měsících růstu trhy střízliví jsme nastínili ekonomické pozadí, ze kterého vychází následující pohled na akcie, dluhopisy, komodity a měny.

Vysoká koncentrace negativních makroekonomických zpráv způsobila v polovině května na akciových trzích návrat obav z budoucího vývoje světového hospodářství. Ještě na přelomu února a března, když byly ceny akcií na dně, bylo v ocenění akcií zabudováno očekávání hluboké a dlouhé recese, případně i deprese. Ukazatel cena/zisk (PE ratio) se u indexu světových akcií tou dobou pohyboval kolem hodnoty 10. Po sérii pozitivních signálů, vlně optimismu a poklesu rizikové averze investorů se po dvouměsíční rally dostala hodnota PE ratio na 15.
 
Poslední makroekonomická data potvrzují předpovědi, že zotavení ekonomiky  (zejména evropské) nebude rychlé, ale spíše pomalejší, že přehnaný optimismus uplynulých dvou měsíců vyhnal kurzy akcií příliš vysoko, a že alespoň mírná korekce je na spadnutí.


Další velký propad by hrozit neměl, ale...


Konsensus trhu sice nyní předpokládá, že stabilizace světového hospodářství je již skutečně „za dveřmi“ a že další velký propad ekonomické aktivity již není pravděpodobný, ale na druhou stanu také není příliš pravděpodobný rychlý růst.  Příliš se nepočítá s recesí typu V (propad a  rychlý růst), ale spíše s recesí typu U (propad a pomalý růst).
 
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) vydala nečekaně pozitivní zprávu o výhledu střední a východní Evropy. Mluví o „možném začátku konce krize“. Ještě v roce 2009 by měla recese dosáhnout dna, od roku 2010 již EBRD očekává v regionu mírný růst. Letos by mělo HDP celého regionu střední a východní Evropy poklesnout o 5,2 % a v příštím roce růst o 1,4 %. Jak ale nedávno poznamenal časopis Economist, uvádět souhrnná čísla za celý region střední a východní Evropy téměř nemá smysl. Tato dvacítka velmi různorodých zemí již spolu nemá téměř nic společného kromě socialistické minulosti.      


Dluhopisy: Pokles výnosů se zastavil


Dluhopisový trh byl determinován vývojem rizikové averze investorů. Do poloviny května klesaly výnosy u korporátních dluhopisů. S nástupem obnoveného pesimismu se pokles výnosů zastavil.     
 
Evropská centrální banka snížila sazby o 0,25 % na 1 %, Anglická centrální banka také o čtvrt bodu na 0,5 % a Česká národní banka o 0,25 % na 1,5 %. Vlna snižování sazeb byla všeobecně očekávaná. Evropským ekonomikám rozhodně nehrozí přehřátí ani inflace v krátkém horizontu. Propadající se ekonomiky naopak potřebují povzbudit nízkými úrokovými sazbami, které zlevní úvěry. Například v USA, kde jsou sazby centrální banky v podstatě na nule, klesly úrokové sazby u hypotečních úvěrů na historické minimum, což pomáhá rozhýbat stagnující nemovitostní trh.
 
Český statistický úřad oznámil za první čtvrtletí meziroční pokles HDP o 3,4 %. To je nejvíc v novodobé historii a výrazně víc než očekávali analytici. Nezaměstnanost v dubnu stoupla na 7,7 %.


Komodity zažily stejné otočení trendu jako akcie


Pro komodity platí přibližně totéž, co pro akcie. Optimismus uplynulých dvou měsíců hnal ceny komodit nahoru, v polovině května došlo k otočení trendu a mírnému poklesu. Cena nejsledovanější komodity – ropy – ve svém růstu nakrátko překonala 60 dolarů za barel. Poté klesla na 57 USD. Rostly také ceny průmyslových kovů a zemědělských komodit. V očekávání oživení světového hospodářství rostl i index Baltic Dry, který měří cenu námořní nákladní přepravy. Poté, co Mezinárodní energetická agentura oznámila, že letos očekává největší pokles poptávky po ropě od roku 1981, růst ustal.     


Měny: Dolar posílil


Měnové trhy nezaznamenaly žádný dramatický vývoj. Obnovená riziková averze mírně podpořila dolar a oslabila měny rozvíjejících se zemí.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP/> 10/2009  FOND SHOP

Autor článku

Roman Stuchlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE