Pravidelná investice: lék, který zabírá nejen v době krize

02.06.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Zkušený a praxí ošlehaný investor ví, že krize a pády na finančních trzích nejsou, stejně jako následné vzestupy, ničím neobvyklým a jde o nezbytnou a přirozenou součást vývoje.

Finanční krize. Bezesporu nejčastější slovní spojení posledních měsíců, které zcela ovládlo tuzemská i zahraniční média. Její důsledky výrazně pocítila zejména investorská veřejnost, když dlouhotrvající obavy o zpomalení světové ekonomiky a pochybnosti okolo zdraví některých společností vyvolal nervozitu na akciových trzích a poměrně výrazný propad cen akcií. Zkušený a praxí ošlehaný investor ví, že krize a pády na finančních trzích nejsou, stejně jako následné vzestupy, ničím neobvyklým a jde o nezbytnou a přirozenou součást vývoje.

Je tedy nad slunce jasné, že současná krize nebyla krizí poslední. V příštích několika desítkách let se budou objevovat krize nové, které budou mít na svědomí výrazné propady akciových trhů. Přestože scénář bude jistě v mnohých případech podobný, ne-li zcela totožný s tím nynějším, jen stěží jim budeme moci zabránit. Existuje však účinný lék, jak proti krizi bojovat, a tím je pravidelná investice.


Po malých částkách k milionům


Kouzlo pravidelné investice spočívá v akumulaci kapitálu, kdy pravidelným ukládáním stanovené peněžní částky pomáhá postupně budovat rodinné bohatství. Není zapotřebí milionů, pravidelně investovat se dá i s pár stokorunami. Prostředky rozumně investované na finančním trhu přináší z dlouhodobého hlediska hned několik výhod. Jednou z nejdůležitějších je potenciál výnosu, kdy pravidelná investice nabízí historicky mnohem efektivnější zhodnocení, než v případě ponechání peněžních prostředků na běžném účtu.

Další nespornou výhodou je snižování rizika špatného načasování vstupu na trh. Investovat větší obnos peněz jednorázově může být poněkud riskantní, a to nejen pro konzervativního českého investora. Akciové trhy jsou ze své podstaty vysoce volatilní, tj. cena akcií kolísá a v čase neustále roste a klesá. Předvídatelnost dalšího budoucího vývoje je vždy velice omezená, jen málokterý investor dokáže svoji investici zrealizovat v ten nejvhodnější okamžik. Pravidelné investování tuto kolísavost, stejně jako riziko nevhodného načasování významně eliminuje. Zvláště v případě pravidelné investice na několik i desítek let se riziko minimalizuje. Zásluhu na tom má především tzv. efekt průměrování ceny. Investor sice každý měsíc (nebo jiný časový interval) investuje stejnou částku, ale vzhledem ke zmíněným pohybům na trzích pokaždé nakoupí jiné množství cenných papírů. Právě pravidelná investice představuje jednu z mála možností, kdy se investor může radovat z propadů na trzích, jelikož v případě klesajících trhů investor nakupuje levněji a tedy i ve větším počtu. Naopak čím je růst kurzu vyšší, tím méně cenných papírů investor nakoupí.


Životní cyklus v investiční praxi


Řada investičních společností pochopila, že nemít ve své nabídce produkt založený na myšlence pravidelného investování, může být konkurenční nevýhoda. Mnoho z nich do své nabídky začlenilo programy pravidelného investování, které v sobě navíc mají zabudován tzv. životní cyklus. Ten představuje určitou ochranu před případnými krizemi na finančních trzích, kdy s blížícím se koncem pravidelného programu jsou prostředky realokovány z rizikovějších především akciových aktiv do konzervativnějších nástrojů peněžního trhu a dluhopisových instrumentů. Tím se výrazně omezí riziko případných ztrát způsobené nečekaným poklesem akciových trhů. Navíc vysoká flexibilita programů umožňuje převádět investice zpět na peníze bez větších sankcí, v případě zhoršení finanční situace rodiny je možné investování prostředků pozastavit či zcela zrušit.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE