Dolar index - short: Prodej dolar indexu

10.06.2009 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Americká měna v posledních dvou letech zažívá cenový vývoj podobný jízdě na horské dráze. Do poloviny roku 2008 jsme byli svědky prudkého oslabování, které vzápětí vystřídal strmý růst.

V posledních týdnech se zelená bankovka však dostává opět pod silný prodejní tlak. Finanční a ekonomická krize ve Spojených státech přiměla tamní vládu a centrální banku k bezprecedentním krokům, které ve světě vyvolávají obavy týkající se osudu světové rezervní měny. Rozpočtové deficity v největší ekonomice světa nekontrolovatelně bobtnají, Federální rezervní systém monetizuje státní dluh nakupováním dluhopisů a největší držitelé dolarů stále častěji volají po nové celosvětové rezervní měně. S postupným uklidňováním situace ve světové ekonomice poptávka po dolaru jakožto “bezpečné měně“ v dobách krize klesá.

Z pohledu technické analýzy dolar index prolomil trendovou přímku a support na úrovni 83 bodů a nyní se dostal na dlouhodobý support na úrovni minima ze dne 18. prosince. V následujících měsících bychom se mohli dočkat dalšího poklesu. Proto budeme prodávat 1 futures kontrakt na dolar index na Intercontinetal Exchange na 81 bodech. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme pokles na 74 bodů. Potenciální zisk je 7 000 USD při investici přibližně 12000 USD.

Specifikace kontraktu

  • Futures kontrakt dolar indexu na burze Intercontinental Exchange
  • Měsíc dodání červen 2009 (příp. další měsíce při dlouhodobé investici)
  • Objem kontraktu 1000 x hodnota indexu
  • Kurz v USD za bod
  • 1 bod = 1000 USD (pohyb o 0,010 bodu znamená zisk/ztrátu 10 USD na kontrakt)
  • Margin 4182 USD/kontrakt

Bližší informace včetně grafů a tabulek najdete v přiloženém dokumentu.

Autor článku

Petr Čermák  

Články ze sekce: INVESTICE