Burzovní index - indikátor trhu a investiční příležitost

17.06.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Zajímá vás vývoj důležitých světových akciových trhů? Místo několika desítek či stovek kurzů často stačí zaregistrovat pouze jediné číslo - akciový index.

Akciové indexy jsou základním statistickým indikátorem měřícím vývoj celého trhu. Pro investory jsou základním ukazatelem, který jim naznačuje, jak se daný trh v čase vyvíjí, tj. zda má klesající či naopak růstovou tendenci. Namísto sledování jednotlivých akcií a jejich kurzů stačí kouknout na hodnotu indexu a hned investor ví, zda má jásat či naopak propadat skepsi.

Existují dva základní druhy indexů:

  • Výběrové indexy – obsahují vzorek významných akcií obchodovaných na daném trhu (Dow Jones Industrial Average)
  • Souhrnné indexy – obsahuje všechny akcie obchodované na daném trhu (NASGAQ Composite)

Akciový index však není pouhým indikátorem výkonnosti znázorňujícím vývoj na trhu, ale také příležitostí pro investory, která může přinést poměrně zajímavé zhodnocení. O tom jak do burzovního indexu investovat se dočtete v zítřejším článku.


Jak se burzovní indexy počítají?


Existují dva základní způsoby, kterými mohou být burzovní indexy počítány – cenově vážené indexy a indexy vážené podle tržní kapitalizace. Oba způsoby jsou značně rozdílné a tudíž ke správné interpretaci je pro investora důležité, aby se v metodice výpočtu indexu orientoval.

Cenově vážené indexy – hodnotu indexu ovlivňuje jen cena v něm zahrnutých akcií. To znamená, že čím vyšší je cena akcií společnosti, tím více ovlivňují hodnotu celého indexu. Není zde vůbec zohledňován objem obchodovaných akcií. Mezi cenově vážení indexy patří Dow Jones Industrial Average či Nikkei 225.

Indexy vážené podle tržní kapitalizace – kromě ceny akcií ovlivňuje hodnotu indexu i počet daných akcií v oběhu. Díky tomu ovlivňují akcie velkých společnosti obchodované ve velkých objemech hodnotu indexu podstatně více než akcie menších společností, byť by tyto akcie měly podstatně vyšší cenu. Indexů počítaných tímto způsobem je podstatně více než je tomu u cenově vážených indexů. Patří sem Standart & Poor’s 500, NASDAQ Composite, FTSE, DAX či český PX.


Co burza to index


Svůj vlastní index má téměř každá burza, existuje však i celá řada mimoburzovních indexů. Zřejmě nejznámějším indexem světa je Dow Jones Industrials Average (DJIA), tedy indikátor newyorské burzy. Jde o index třiceti amerických „blue chips“, nejlepších zástupců americké ekonomiky. Jeho vznik je úzce spjat se společností Dow Jones&Co., původně obsahoval 12 titulů, v roce 1928 se jeho počet ustálil na současné třicítce. Jedinou společností, která až doposud zůstala v bázi indexu DJIA je General Electric.

Další významné světové indexy:

  • Standart & Poor’s 500 (USA) - akcie zahrnuté v tomto indexu tvoří asi 70 procent celkové kapitalizace amerického akciového trhu. Pětistovka v jeho názvu znamená, že obsahuje právě akcie 500 společností, které jsou vybrány výborem společnosti Standard & Poor’s na základě konkrétních kritérií jako je stabilita společnosti a obor, ve kterém působí nebo likvidita jeho akcií.
  • Nasdaq Composite (USA) - jeho součástí je v současné době několik tisícovek akciových titulů, amerických i neamerických, které jsou obchodovány na elektronickém mimoburzovním The Nasdaq Stock Market. Podmínky pro zařazení jsou poněkud benevolentnější než u S&P, přesto společnost musí splnit minimální výši hodnoty čistých stálých aktiv a počtu veřejně obchodovaných akcií. Každý titul ovlivní vývoj celého indexu jen takovou vahou, jakou má v celkové tržní kapitalizaci trhu Nasdaq (National Association of Securities Dealers Automated Quotes systém).
  • Finacial Times Stock Exchange (Velká Británie) – index FTSE je hlavním indikátorem londýnské burzy a zahrnuje v sobě 100 britských společností s nejvyšší tržní kapitalizací.
  • DAX (Německo) - index DAX zahrnuje 30 hlavních emisí obchodované na německé burze ve Frankfurtu. Váhy jednotlivých „blue chips“jsou přiděleny na základě burzovní kapitalizace.
  • Nikkei 225 (Japonsko) - cenově vážený index, obdoba DJIA pro tokijsou burzu. Tento index je kalkulován od roku 1950 s počáteční hodnotou 225 bodů a je nejvíce sledovaným indexem asijské akciové burzy. Svého vrcholu dosáhl v prosinci 1989, kdy měl hodnotu 38.915,87 bodů.


Domácí a okolní indexy


I tuzemský kapitálový trh má své indikátory výkonnosti. Bezesporu nejdůležitější je index PX, který je oficiálním burzovním indexem Burzy cenných papírů Praha a jeho kolega RM z mimoburzovního RM-Systému. Více informací o nich, jejich konstrukci a vývoji naleznete v článku s názvem Indikátory českého akciového trhu. A co okolní státy? O německém DAXu již byla zmínka, bratislavská burza má SAX, ve Vídni pracují s ATX, indikátorem varšavské burzy je WIG 20 a maďarské nejlikvidnější akcie jsou součástí indexu s označením BUX.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE