Investujeme do burzovních indexů

18.06.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciový index není pouhým indikátorem výkonnosti znázorňujícím vývoj na trhu, ale také příležitostí pro investory, která může přinést poměrně zajímavé zhodnocení. Ať už zvolíte indexový certifikát nebo futures.

Už nějaký ten měsíc lze na pražské burze obchodovat s investičními certifikáty a futures. Přestože tyto instrumenty jsou pro mnohé investory velkou neznámou, pomalu, ale jistě se dostávají do investorského povědomí. Jen za měsíc květen letošního roku byly na pražské burze zobchodovány futures kontrakty za více než 25 milionů korun, certifikáty a warranty pak přesáhly 30 milionů korun. A právě tyto méně standardní nástroje kapitálového trhu umožňují investorům participovat na růst burzovních indexů.


Indexové futures


Kontrakty typu futures patří o rodiny tzv. standardizovaných derivátů, tedy investičních nástrojů odvozených od vývoje určitého podkladového aktiva. Nabídka aktiv je velice pestrá, futures kontrakt může být uzavřen na nejrůznější instrumenty: od ropy, přes obiloviny až po měnu nebo některý z drahých kovů. Pokud je podkladovým aktivem akciový index, výdělek (či ztráta) investora závisí na tom, jakým směrem se budou hodnoty indexu pohybovat. Profitovat lze nejen na rostoucím vývoji, ale vydělávat lze i na poklesu hodnoty indexu.

Jak probíhá vlastí obchod? Obchody s futures jsou uzavírány stejným způsobem jako ostatní burzovní obchody, tj. prostřednictvím členů burzy. Vlastní obchodování probíhá na podobném principu jako SPAD obchody a je založeno na činnosti tzv. tvůrců trhu. Ti mají povinnost udržovat nabídku a poptávku pro jednotlivé futures série. Investoři zadávají své příkazy makléřům, kteří je umisťují do obchodního systému. V případě, že se sejdou dva příkazy (ke koupi u jednoho a prodeji u druhého) se shodnými parametry (druh kontraktu, splatnost, množství, cena, …), nic již nebrání transakci a uzavření obchodu.

Jednou z výhod indexových futures kontraktů je jejich snadná identifikace, a to:

  • podle názvu, např. PX FUT JUN09, kde PX je identifikace podkladového aktiva, FUT je označení produktu a Jun08 představuje splatnost kontraktu (v tomto případě je podkladovým aktivem se jedná o futures na index PX se splatností v červnu 2009).
  • podle kódu série, např. FPXAA03M0509, kde F je označní futures, PXAA je identifikace podkladového aktiva, 03M značí dobu trvání kontraktu, 0508 představuje měsíc a rok splatnosti. V tomto případě se jedná o tříměsíční futures na index PX se splatností v květnu 2009.


Indexové certifikáty


Indexové certifikáty se na kapitálových trzích poprvé začaly používat v roce 1990 a v posledních letech nastává nebývalý rozvoj těchto instrumentů. Zejména mezi privátními investory si získávají stále větší oblibu.

Indexové certifikáty přesně zobrazují hodnotový vývoj nejen světových indexů jako jsou např. DAX, Euro Stoxx50 nebo S&P500, ale od konce loňského roku lze investovat i do českého PX. Indexové certifikáty umožňují efektivní diverzifikaci investičního portfolia a patří k základním finančním instrumentům zasahujících do všech investičních oborů. Nákupem celého indexu investor eliminuje riziko své investice, které by hrozilo v případě nákupu jednotlivých akcií.

Hodnota certifikátu bývá odvozena z hodnoty příslušného indexu. Jelikož znázorňuje hodnotu podkladového aktiva v cizí měně (i v případě, že jde o PX), musí investor počítat s rizikem pohybu kurzu. Nespornou výhodou certifikátů je jejich likvidita, investor může v jakémkoliv okamžiku certifikát koupit či odprodat. Díky emisnímu poměru, který slouží ke zlevnění celé transakce, se investice do certifikátů stává dostupnou pro širokou veřejnost.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE