Fondy se zaradovaly

24.06.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciové trhy globálně oscilovaly mezi váháním a inkasem zisků – americké indexy odepsaly 1,5 – 3 %, český PX někde mezi tím. Všeobecně chybějí impulsy, makrodata tikají sem, tam a „velké“ zprávy jsou rozporuplné.

Poslední jarní týden se konečně oteplilo i v našich fondech – tedy možná, ale faktem je, že půlmiliarda u nás nepřišla do fondů už rok a půl. Přestože trhy nepřinesly žádné příjemné překvapení (spíše naopak), naši investoři se přece jen odhodlali nějaké peníze fondům svěřit. A že se docela snažili, dokazuje součet přesahující 500 milionů korun.

Asi nejzajímavější je stále vývoj na poli fondů peněžního trhu, kde opět po čase zabodoval ISČS Sporoinvest svými novými 150 miliony korun. Druhý šampión v segmentu KBC Multi Cash ČSOB zatím ještě musel 50 milionů oplakat, ale jeho bratr ve zbrani v zajištěném převleku sesbíral mezi privat banking klienty téměř 220 milionů korun. Pokus o náhradu klasického money market fondu zajištěným se ukázal jako efektivní, jiné zajištěné fondy se totiž potácejí mezi nezájmem a opovržením.


Dluhopisové i smíšené fondy jako by ani nebyly


Ono se stále ještě vůbec nedá hovořit o nějaké rekonvalescenci fondbyznysu. Dluhopisové i smíšené fondy jako by ani nebyly, takže se blíž můžeme podívat na ty akciové. 200 milionů je bezesporu pěkná suma, ale nenechte se oslnit. 100 milionů si totiž připsal ING Invest EMU Equity a přes 60 ING Invest World. To samozřejmě nemůže být samo sebou, takže jediné přijatelné vysvětlení ukazuje na některého institucionálního investora (navíc jde o eurové fondy), což lze tedy považovat za určitý doping. Bez něj by týden nebyl zdaleka tak úspěšný, uvidíme tedy, zda to bude vůbec něco znamenat.

Možná víc potěší sice pouhých 30 milionů korun, ale zato poskládaných pod heslem „národ sobě“ do ISČS Sporotrendu. Ten sice ztratil za minulý týden 7,64 %, ale to byl právě možná ten správný impuls k nákupu.


Platný signál končící krize?


Akciové trhy globálně oscilovaly mezi váháním a inkasem zisků – americké indexy odepsaly 1,5 – 3 %, český PX někde mezi tím. Všeobecně chybějí impulsy, makrodata tikají sem, tam a „velké“ zprávy jsou rozporuplné. Tak třeba všech deset největších amerických bank, kterým povolilo ministerstvo financí splatit předčasně půjčky z vládního programu TARP, tak sice učinily, jejich akcie však vzápětí klesly až o 3 %. Potěšila data o započaté výstavbě v USA, která se v květnu odrazila od rekordně nízkých hodnot (vyskočila proti předchozímu měsíci o 17 %). Na zotavení amerického nemovitostního sektoru se přitom čekalo jak na smilování i jako na signál končící krize. Meziročně je ale započatá výstavba stále o 45,2 % nižší.

Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 100
dluhopisové -9
smíšené -18
akciové 198
zajištěné 233
Celkem 504


Svobodný trh není licencí k ignorování následků činů


Ani prezidentem Obamou představený plán finanční regulace 21. století neoslnil – nic proti posílení pravomocí FED nebo významným pravomocím vlády v oblasti převzetí problematických finančních institucí. Asi přijatelné jsou i návrhy na přísnější kapitálové požadavky u bank a omezení velikosti zadlužení. Prezident Obama k tomu prohlásil: „Na Wall Street i za jejími hranicemi se zakořenila kultura nezodpovědnosti. Režim regulace, jehož základy byly položeny během Velké deprese, byl přemožen rychlostí, velikostí a složitostí globální ekonomiky 21. století.“ Svobodný trh je podle něho nejmocnější silou vedoucí k prosperitě, není však licencí k ignorování následků našich činů. Hezky řečeno, ale zatím stále jen slova, slova, slova...

Fondy 26atyden.xls_1.jpg

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE