Fondy si vybírají dovolenou

21.07.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Situace, kdy mají lidé myšlenky na všechno možné, jen ne na nějaké fondy, není zřejmě nereálná. Alespoň se to zdá při pohledu na úbytě, které signalizuje současná statistika.

Na druhou stranu ovšem na dovolenou odjeli také potenciální investoři a někteří podílníci. K tomu se jistě hodila přinejmenším část z oněch 50 milionů, které si vyzvedli z fondů peněžního trhu.


Dluhopisové fondy ukazují vlídnější tvář


To je zcela v pořádku, fondy peněžníh trhu mají fungovat jako „šuplík“ pro krátkodobé rezervy, takže právě v časech dovolených i předvánočním bývají zpravidla používány jako záložní kasičky. Zajímavější číslo +70 milionů korun objevíme u dluhopisových fondů, které se sice stále ještě potýkají s nepřízní veřejnosti (aby ne, ztráty předvádějí už přes dva roky), ale poslední dobou přece jen ukazují vlídnější tvář. Nebylo by jim to přesto nic moc platné, nebýt jednoho ČPI korporátních dluhopisů, který si najednou sám připsal skoro 100 milionů korun. Výnos 11 % za poslední tři měsíce a 20 % za půl roku je jistě mocným lákadlem, ale právě proto se vkrádají pochyby, zda tato investice není s křížkem po funuse.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -52
dluhopisové 71
smíšené -22
akciové 12
zajištěné 53
Celkem 62

Sázet na jakékoli investiční aktivum po takovém závratném nárůstu je zkrátka pochybné. Státní dluhopisy se sice nijak oslnivému výhledu netěší a konzervativnější díl portfolia je nutno někam umístit, ale nic neroste do nebe.

Faktem ovšem také je, že investoři mají „v kešeni“ 600 milionů korun, které v předchozích dvou týdnech inkasovali z končících zajištěných fondů, takže jistě hledají příležitosti, byť v jiné bance (finanční skupině). Vůbec by bylo zajímavé trochu zmapovat, jak (odkud a kam) ty své penízky milionové nosí. Tím se ale u nás nikdo nezabývá a všechny zprávičky jsou jen dílčí často marketingově „přibarvené“ a tajemné jako proslulý hrad v Karpatech.


Akcie se zdají být drahé


Co se ovšem zdá být ještě tajemnějším, je další optimismus akciových trhů. Kde se bere? Výsledková sezóna sice zatím spíš nahrává optimistům, ale 7% růst amerických indexů a 6% naší burzy – není to příliš? Možná právě to odrazuje naše investory, které do akciových fondů dávají doslova jen pakatel. Není se co divit, akcie se zdají být drahé. Přestože proti loňskému červenci jsou přece stále skoro o třetinu levnější! To je ale ta kruciální otázka: skončil výprodej už natrvalo?


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE