Za delší konec lana bude tahat euro (nebo dolar?)

31.07.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Zajímá vás také která z dvou velkých měn bude proti té druhé sílit a které naopak oslabí. Ten, kdo by věděl s pravděpodobností 100% (nebo limitně podobné číslo) by byl jistě velký boháč. Nikdo však nemůže s tak velkou jistotou tvrdit, že to bude tak ... či onak ...

Velké kurzové ztráty trápí i jednoho našeho čtenáře:

"Mám přibližně 13000 EUR na termínovaném účtě. Tyto finance byly nakoupeny ještě v době kdy kurz činil něco kolem 36 EUR za Kč. To znamená, že došlo k výrazné ztrátě. Chtěl bych vědět, jeatli se v současné době vyplatí tento účet převést na USD a očekávat posílení dolaru vůči EUR a tím alespoň částečné umazání ztráty, či je to v současné situaci v USA zbytečné, jelikož se opětovné posílení dolaru nedá očekávat."

Naši partneři z firmy Böhm a partner a.s. v sekci poradna.finance.cz čtenáři radí:

"Jsme přesvědčeni, že současné posilování USD vůči EUR je způsobeno rostoucí důvěrou v akciové trhy v USA, které jsou na 5ti letém minimu. Tu nejlepší situaci jste již asi promeškal, ale USD má ještě prostor pro posílení. Podle mého byste měl zvážit po případné směně na USD následnou diverzifikovanou investici do akciových trhů Severní Ameriky."

 

Kurzové riziko netrápí jenom tohoto čtenáře, ale jistě i většinu ostaních lidí, kteří mají část svých prostředků uloženy v jiné měně. Co s valutami, které zbývají po dovolené? Utratit. To je rada jednoduchá. Ale co s penězi, které máme jako tržbu za prodej výrobků (myšleno za prodej do zahraničí a placení cizí měnou). Rada je podobná. Platit také v cizí měně. Daně a sociální pojištění státu asi v eurech platit nepůjde. Ale zkuste se dohodnout s dodavateli.

No a co s volnými prostředky v cizí měně? Jak a kam je investovat? Tady je každá rada drahá. Důležité je možné riziko eliminovat rozložením investice do více instrumentů.

Co se týče zhodnocení dolaru vůči euru, tak všechny signály skutečně nasvědčují tomu, že parita 1:1 ja ta tam a dolar z důvodů rostoucí důvěry v ekonomiku USA a také snahy zachytit vzestupný trend amerických akcií (pětiletá minima jsou dostatečným lákadlem k vzestupnému trendu a větší míře investic) bude posilovat.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE