Výraznou změnu trendu na trzích nelze očekávat

05.08.2002 | , Finance.cz
INVESTICE


Tak se zdálo, že jsme z nejhoršího venku. Hovoříme samozřejmě o kapitálových trzích. Nálada investorů byla posledních čtrnáct dní celkem příznivá, makroekonomická čísla znamenala určitý příslib zlepšení do budoucna.

Také pětiletá historická minima amerických akciových indexů ukazovala, že by mohlo dojít konečně k obratu. Býci (spekulanti na vzestup) začali převažovat nad medvědy (spekulanti na pokles). Aféry a účetní skandály přestaly plnit titulní stránky novin.  Dost prvotních důvodů, abychom si opravdu mysleli, že nastala příznivá doba k investici. Ale říká se, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůře. Ve čtvrtek byl zveřejněn index průmyslové aktivity amerického Institutu řízení zásob a to byla opravdu rána pod pás. Tento údaj předznamenává, že s oživením ve Spojených státech ve druhém pololetí by to nemuselo být tak růžové, jak se předpokládá. V reakci na tento údaj oslabil i dolar proti světovým měnám. Objevili se i spekulanti na další pokles dolaru. Dalším negativním faktorem je blížící se nešťastné výročí jednoho roku od teroristických útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku. Doposud si toto investoři nejspíš plně neuvědomují, ale k jejich probuzení by mohla stačit i banální zpráva. Jedna taková přišla. Dříve než investoři si možné nebezpečí uvědomují klienti aerolinek. Ve čtvrtek evropští přepravci oznámili, že ruší část svých letů do USA z důvodů nedostatečných rezervací právě na termín 11. září. Nikdo nechce zbytečně riskovat. Čím více se termín bude blížit, tím spíše budou investoři prodávat než houfně nakupovat. Je skutečně mnoho faktorů, které kapitálový trh ovlivňují. Opatrnosti není nikdy dost a opravdu velkých hazardních investorů poskrovnu.

Co si z těchto informací ale může vzít drobný investor? Ani pro něho nejsou takové zprávy dobré. Drobní investoři vkládají volné prostředky (většinou peníze) do podílových fondů. Výnos je ale přímo ovlivněn výnosy jednotlivých aktiv v portfoliu. Výhodou fondů je diverzifikace, tedy podstatné zmenšení rizika úplné ztráty vložených prostředků. Z této filozofie fondy samozřejmě těží. Proto drobných investorů vkládajících relativně malé částky přibývá a majetek spravovaný fondy se rozšiřuje doslova po miliardách. Nahrává jim i snížení sazeb Národní bankou předminulý čtvrtek o 75 procentních bodů. Okamžitou reakcí komerčních bank je snížení úročení vkladů. To má samozřejmě důsledek v odlivu klientů z klasických depozit právě do podílových fondů, kde se očekává výnos poněkud vyšší.

Domácí akcie obchodované na Burze nebo v RM-Systému se trendově částečně liší od akcií amerických nebo německých. Důvodem je nedořešená privatizace (ČEZ) nebo spekulace na výplatu dividendy (Philip Morris). Proto bylo možné v uplynulém týdnu sledovat pozitivní vývoj cen nejobchodovanějších emisí. Dobré náladě pomohly především nad očekávání dobré hospodářské výsledky klíčových firem. Evropské burzy jdou ve stínu USA, ale nejbližší vývoj na pražské burze bude zřejmě trochu odlišný než celosvětový trend, kde si na opravdu viditelnou a hlavně dlouhodobou změnu trendu budeme muset ještě počkat.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE