Fondové prázdniny, akciová nirvána

11.08.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokračuje nezájem o fondy, přestože i ve zprávách vzrůstá frekvence dobrých zpráv. Ani to však nemá příliš vliv na naše obyvatele. Ti jaksi přestávají spořit i na účtech v bankách, ale snad se přece jen vracejí k fondům peněžního trhu.

V týdenní statistice figuruje sice přes 166 milionů do zajištěných fondů, ale jde právě o zajištěný fond peněžního trhu pro klienty ČSOB privátního bankingu. Takže tento fond „dal“ vlastně celý týdenní obchod.


Dluhopisové fondy paradoxně skomírají


Obliba ostatních typů fondů skomírá na úbytě a nejhůř stále dopadají dluhopisové fondy. Přitom se jejich výnos už pěkně zotavil, i když na roční nebo i dvouleté výkonnosti jsou některé stále ještě ve ztrátě. Zejména ty korporátní však přímo oslňují, když si za poslední půlrok polepšily o neuvěřitelných 20 %.

Naštěstí pro celou ekonomiku se totiž firmy chopily šance a místo zamrzlých bank použily ke svému financování právě dluhopisy. V Evropě jich za prvních sedm měsíců vydaly za 1,1 bilionu eur a překonaly tak dosavadní rekord, navíc dosažený za celý rok 2007. Ani kdo je koupil, neprohloupil, investorům totiž přinesly rekordní výnosy – ty na investičním stupni (včetně reinvestovaných úroků) 10,2 %. Podle jednoho analytika se „situace obrátila ve vítězství věřitelů i dlužníků“.

A podíváme-li se na půlroční výnos 37,5 % fondu ISČS High Yield, víme, o čem je řeč.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 21
dluhopisové -4
smíšené -20
akciové 12
zajištěné 166
Celkem 175


Letní úroda na akciových trzích


Ještě větší vítězství investorů najdeme ale na akciových trzích, zejména rozvíjejících se trhů, kam letos proudí velké peníze. Dobrá nálada na vyspělých trzích je jen jakýmsi katalyzátorem, výsledky lokálních firem tím pravým tahounem: tak třeba Erste byla ještě v únoru až březnu za 200 korun, teď je za 700 korun. Nevydělala samozřejmě každá akcie 250 %, ale považte: jen za poslední měsíc od 7. července si celý index PX připsal přes 30 %. Kdo tedy „prošvihl“ tuhle letní úrodu, může jen litovat. V rekordní sérii pokračuje i třeba ISČS Sporotrend, který za půl roku vydělal už 108 %, navíc ale na ročním ohlédnutí tratí již jen necelých 10 %.


Korekce v nedohlednu?


Nějak se nedostavuje ani očekávaná korekce, protože vždy, když už je na spadnutí (jako třeba v pátek) přijde nějaká dobrá zpráva. A že míra nezaměstnanosti v USA poklesla na 9,4 % z předchozí hodnoty 9,5 %, zatímco trh očekával nárůst, to přímo zazvonilo: naznačuje to možnost zlepšení stavu ekonomiky Spojených států? Kdo ví, diskuse pokračuje: jedna strana tvrdí „zapomeňte na býky“, protože jde jen o zoufalou honbu za zisky investorů s klapkami na očích. Druhá strana (například i Goldman Sachs) ale již soudí, že se akcie nacházejí v „novém býčím trhu“ a index S&P 500 by měl koncem roku vzrůst ze současných 1000 bodů někam mezi 1050 – 1100 bodů.

Náš PX od jarního minima vydělal už 82 %. No jo, ale zkusili jste někdy přetrhnout telefonní seznam? Tak asi taková víra u nás platí v pevnost pěkně nacpaného slamníku… Ostatně, tu o tom vrtání kolena znáte? A co je inflace, víte nejen vy, ale i vaši sousedi?


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE