Fondy snad z nejhoršího venku

25.08.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Zdá se, že se situace našich fondů přece jen uklidňuje, protože z posledních šesti týdnů se jen jeden (ten předminulý) ponořil do odkupů.

Tehdy sice odešla miliarda, ale jen z končících zajištěných fondů. Za uplynulý týden do fondů přišlo přes 300 milionů, což tedy z tohoto úhlu pohledu není žádný velký úspěch, zároveň si stále musíme připomínat, že lepší než nic. Jaká část z těchto peněz pocházela z té předchozí inkasované miliardy, můžeme jen tipovat.


Obnovení důvěry fondů peněžního trhu


V každém případě však jako první náznak uklidnění či překonání odlivové vlny potvrzují obnovením důvěry fondy peněžního trhu, kdy oba lídři (ISČS Sporoinvest i KBC Multi Cash ČSOB) se na půlroční výkonnosti drží nad 2 %.

Půlrok je vůbec nyní velmi zajímavé ohlédnutí – tehdy totiž po novoročním „nadechnutí“ našla dno „jarní“ korekce (u nás 18. února, v USA až 9. března) – skutečné dno negativního sentimentu, kdy světu vládl děs, hrůza a vize apokalypsy.


Za půlrok mají fondy excelentní výsledky


Právě na tomto horizontu tak nyní nacházíme přímo excelentní výsledky jak dluhopisových, tak akciových – a proto i smíšených fondů. Kdo tedy umí „prodat“ tyto výkonnosti, může klienta pěkně navnadit. Fascinuje zejména ISČS Sporotrend se 100% výnosem i ve srovnání s ING Českým akciovým, který má stále ještě s necelými 40 % co dohánět. Na ročním horizontu pochopitelně ještě svítí většinou červená a k maximům bude cesta ještě hodně zarúbaná…


Jak tedy ten půlrok vypadá v akciích?


Americké trhy „odpracovaly“ už 50 % a ty naše na PX přidaly přes 80 %. To je tak pěkné, že se tomu ani nechce věřit, takže všichni předvídají, čenichají i v kostech cítí – korekci. Což je sice pěkné, ale ona stále nikde. Přestože psychologie světem akcií vládne, zatím každý náznak kupující zase odeženou. Klasický byl celosvětový medvědí pondělek, zatímco zbytek týdne už zas pobíhalo stádo býků. Dokonce se trhy opět víc řídí tím, jak běhají na burze v Šanghaji. Ta nyní diriguje v udávání trendu víc než Wall Street a Evropa již pak jen vrže třetí housle.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 152
dluhopisové -9
smíšené -12
akciové 51
zajištěné 134
Celkem 316

No a v pátek sice Praha bez zájmu investorů, ale po raketě AIG, která chce splatit vládní půjčky (kdo na jaře koupil tuhle trosku za necelý dolar, mohl prodávat za 35), zaznělo od Morgan Stanley i nové doporučení „overweight“ pro české, maďarské a polské akcie: polský WIG přidal přes 4 % na své letošní maximum a rakouský index ATX získal 3,27 %. Navíc Ben Bernanke prohlásil, že globální ekonomika se začíná vynořovat z recese.

Praha má tedy na pondělek „rezervy“ – korekce se odkládá.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE