Fondům začíná nový školní rok

08.09.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý rok byl skutečně doslova školením investorů. Od začátku krize-recese v říjnu 2007 totiž po prvním ročním poklesu trhů došlo k dalšímu půlročnímu propadu po krachu Lehman Brothers.

Akcie tak prohloubily pád z „přijatelných“ 25 % až k 57 % (S&P 500) nebo až k 68 % (náš PX) letos na jaře. Po tomto nejhorším poklesu za posledních 75 let jsme ale za poslední půlrok zažili naopak nejstrmější rally za těch tři čtvrtě století: o 50 % vzrostl S&P 500 a náš PX dokonce o 80 %.


Pozvolné uklidnění ve fondech


Po půlročním zděšení našich investorů se tak během léta fondy u nás jen pomalu „uklidňovaly” a ani přechod do září žádný zlom nesignalizuje. Prodeje nedosáhly ani 100 milionů korun, i když se na statistice tentokrát neblaze podepsal velký 100milionový odkup institucionálního investora z ČPI korporátních dluhopisů.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 96
dluhopisové -95
smíšené 0
akciové -9
zajištěné 92
Celkem 84

Obecně je vidět uklidnění zejména u fondů peněžního trhu, zájem se stabilizuje i o zajištěné fondy. S větším nadhledem bychom však měli sledovat i předchozí stamiliony, které se „uvolnily“ z ukončených zajišťáků, právě tak třeba i velké institucionální nákupy/odkupy. To jsou konkrétně jak situační pohyby v zajištěných (za srpen například zůstává „neumístěný“ odliv 700 milionů), tak dluhopisových fondech (těch 100 milionů do ČPI před sedmi týdny institucionál vložil).


Kdy přijde korekce?


Stále značná část analytiků očekává korekci (u nás i 15 až 20 %), navíc září nebývá příznivý měsíc i z důvodu konce fiskálního roku většiny amerických fondů. Korekce nad námi visí jako proslulý Damoklův meč – ale již několik týdnů – a kde nic tu nic. Možná jsme ji dokonce „odbyli“ tím nerozhodným přešlapováním v posledních dvou týdnech.

Podle čeho se sentiment orientuje a jak kmitá, ukazuje téměř šok z pátečního vývoje po datech nezaměstnanosti v USA: nejhorší míra nezaměstnanosti 9,7 % za posledních 27 let, přestože se očekávala jen stagnace na 9,5 % (Obamova ministryně hovoří o tragedii). Místo hrůzy z téměř 15 milionů nezaměstnaných si však trh „vybral“ o pár tisíc nižší úbytek počtu pracovních míst než očekávaných 225 tisíc. Páteční procentní růst indexů tak možná opět korekci odkládá.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE