Výročí pádu nejen fondů

15.09.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Fondy se stále ještě úplně nevzpamatovaly z martýria globálního požáru, kdy u bublin naplněných třaskavou směsí (zejména nemovitostí a komodit) škrtl sirkou právě 15. září pád investiční banky Lehman Brothers.

Nyní trhy už nekrvácejí, dokonce se při letní rally docela zahojily, ale popáleniny se budou léčit ještě dlouho a některé jizvy asi zůstanou viditelné trvale.


Situace ve fondech se docela uklidnila


Tvrdě zasaženy byly zejména fondy, kterým klesla nejen hodnota majetku, ale zejména obliba klientů. Po masovém úprku se situace sice již uklidnila, ale než se vrátí „předkrizová“ atmosféra, bude ještě dlouho trvat.


Příliv ve fondech peněžního trhu


Týden fondům přinesl opět pouhých 200 milionů korun, ale jen díky fondům peněžního trhu. Mezi nimi tentokrát vítězí se 100 miliony korun ČPI peněžního trhu, zatímco jeho bratr ČPI korporátních dluhopisů vede s 26 miliony v dluhopisovém segmentu naopak výší odkupů, takže možná někdo již nevěří dalšímu výnosu korporátů a přesouvá se do jistoty.


Investice do fondů v ČR

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 217
dluhopisové -45
smíšené -5
akciové -3
zajištěné 35
Celkem 199


Lepší roční výkonnosti!


Výročí krachu Lehman Brothers přinese také rok od následného pádu trhů – za měsíc tehdy akciové indexy propadly o 20 % (DJIA), ale také až o 50 % (jako třeba i náš PX). V příštích týdnech se tedy radikálně změní porovnávací základy pro roční výkonnosti, které se tak najednou „překlopí“ do kladných čísel. Marketingoví mágové i mnozí poradci se na to jistě těší jak na smilování, ale měli by si uvědomit, že rok není vše, že jde jen o zaběhané astronomické období. Možná ale kladná čísla ročních výnosů přilákají ty opozdilé.


Vybírání zisků z akciových fondů


Ale zanechme poťouchlostí a pohlédněme na akciové fondy. Ty dostaly ťafku víc než 50milionovým odkupem z ISČS Sporotrendu. Nezbývá, než jen pokývat hlavou – jen málo otužilců odolá lákadlu 125 % za půlrok a dokonce již i skoro 13 % za rok.

Inkasovat zisk je rozumné, otázka vždy naléhavější však zůstává: kam s ním? Že bychom ji vyřešili Nerudovým slamníkem? Nebo vidíme přesun do peněžáků? Čert ví, třeba ING Český akciový prodal alespoň 11 milionů. Sice uvádí na svém webu ještě roční ztrátu 21 %, ale to jen proto, že není od července aktualizovaná – ve skutečnost je přitom současná ztráta již jen 5 %.

Nu, asi web moc neprodá, nebo že by úsporná (tedy personální, of course) opatření? Když nejsou peníze, nejsou ani lidi – u fondů je to ale naopak: nejsou lidi, tak nejsou ani peníze.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE