Fondy s dopingem institucionálního investora

30.09.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Nakonec se 440 milionů korun nemusí zdát nijak špatné, ale žádný zázrak není ani na dohled. Bez čtvrtmiliardy od ING by se týdenní statistika zůstala krčit u bídných 150 milionů, navíc i to jen díky fondům peněžního trhu.

Standardní chudobu tedy rozvířil zejména ING Český fond obligací, navíc v téměř nepoužívané dividendové verzi, který si připsal téměř 204 miliony korun. Že by šlo o nějaký jednorázový přípis z pojistných produktů? Nebo pravděpodobněji nějaký institucionální investor. Dividendová forma je totiž „část“ (jakýsi podfond) dnes již 6miliardového fondu převážně státních dluhopisů. Má ale nižší hodnotu podílového listu, protože každý půlrok vyplácí dividendu. Jde také o náš největší dluhopisový fond, protože ISČS Sporobond již z více než 10 miliard korun na konci roku 2007 už vykrvácel pod současných 5 miliard korun.


Ztráta obliby smíšených fondů


Ani ostatní dluhopisové fondy (kromě pěkné vlny korporátních) zatím ještě nenašly cestu k novým penězům (klientům), přestože výnosové propady už díky uklidnění trhů většinou „odpracovaly“. To platí dlouhodobě i o smíšených fondech, ovšem ztráta obliby je u nich snad ještě hlubší i vleklejší. Zklamání z nich náš retailový investor jen těžko překousne a než zapomene – to ještě potrvá.


Nejasný výhled akciových fondů


Trochu jiná atmosféra zřejmě panuje v náladě či pohledu na akciové fondy. Jistěže je výhled akciových trhů velmi nejasný, navíc evidentně funguje syndrom naskakování do rozjetého vlaku, ale příliv do těchto fondů zřejmě sílí. V tomto týdnu k pěkným 60 milionům (z toho polovinu přivedl ISČS Sporotrend, který jen od začátku letošního roku cinká neodolatelnými 135 %) ještě víc přidal akciový fond opět z rodiny ING.


Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu 135
dluhopisové 126
smíšené -3
akciové 134
zajištěné 43
Celkem 435

ING Český akciový fond je náš další největší obr (spravuje přes 9 miliard korun zatímco ISČS Sporotrend jen 5 miliard) a z celkových 76 milionů v uplynulém týdnu náleží 46 opět dividendovému klonu. Což neodbytně vnucuje stejnou otázku, jako u toho dluhopisového – dividendová forma totiž nebývá u drobných investorů oblíbená (ze zdanění dividend nelze utéct). Takže asi opět nějaký institucionál…


Září tradičně nijak nezáří


Podzim nezačal pro akciové trhy žádnou úrodou, dobré zprávy naopak opět rozfoukal slabší vánek o z amerických nemovitostních strnišť. Odnesl 2 % z S&P a zafoukal i přes Atlantik, kde tratili všichni a Praha si odepsala nakonec vinou pátečního bazaru odepsala 1,14 %.

Nu září ani podle dlouhodobých statistik obvykle nijak nezáří. Uvidíme, zda říjen přinese něco navíc k „optickým“ ročním výnosům, kde se zcela jistě (a bezpracně) můžeme těšit na růsty o desítky procent, v Praze snadno i o 60 %. Pomyslný rychlík ovšem už měsíc stojí na nádraží a nikdo neví, zda ještě v dohlednu blikne další zelená.


Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE