Ropa stále hledá svůj směr – pokles nebo stagnace?

06.10.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Ropa si za poslední rok prošla velmi neklidným vývojem a bude záležet pouze na rychlosti globálního oživení, kdy se dostane opět nad 100 USD/barel. Tento rok se to už ovšem nedá očekávat.

Zatímco ještě v polovině minulého roku atakovala ropa rekordní hranici 150 dolarů, tak počátkem roku 2009 se držela na 40 dolarech. Posledních pár měsíců se ustálila v pásmu 60 – 75 USD/barel a další růst se brzké době neočekává. Naopak, někteří obchodníci varují před návratem na hodnoty kolem 40 dolarů. Proč tomu tak je?


Vývoj ceny ropy byl letos překotný


Už od března žijí komoditní i akciové trhy svým životem, a co bylo zpočátku vnímáno jako vítaná stabilizace, se během krátké doby proměnilo v rally za dosažení hodnot indexů před začátkem krize. I ropa pozitivně reagovala na zlepšující se situaci na trzích a růst cen ostatních komodit. Ze svých minim na počátku roku se rychle vzpamatovala a býčí trend si udržela až do července. Po otestování svého supportu na hodnotě 60 dolarů se rychle vzpamatovala a již za pár týdnů dosáhla svých maxim na hodnotě 75 dolarů. Od té doby se několikrát pokusila tuto hodnotu překonat, ale rezistence se ukázala jako příliš silná a od té doby ropa neví, co si počít…

Poslední dva měsíce jsme svědky kolísání a až přehnané reakce na každou pozitivní či negativní zprávu, která se objeví. Downtrend je všem stále zřetelnější a z hladiny 70 dolarů se stává spíše rezistencí než supportem. Čím to je, že ropa ztrácí půdu pod nohama?
 
Graf: Vývoj cen ropy od začátku července

Vývoj cen ropy od začátku července


Hlavní důvody nejistoty


Jeden z hlavních důvodů je zhoršující se sentiment na globálních trzích. Důvěra v brzké oživení trhů a tvar vývoje ekonomiky „V“ se ve světle nejnovějších makroekonomických dat jeví spíše jako zbožné přání než realita. Trhy drží nad vodou peněžní zásoba, kterou centrální banky po celém světě pumpují do oběhu a finanční stimuly vlád na záchranu bank a podporu ekonomiky. Po vyčerpání těchto efektů může dojít k opětovnému propadu ekonomik a tím pádem i ropy.

K dalšímu znejistění trhu přispívají statistiky rostoucích zásob benzínu v USA. Nabídka paliv tedy aktuálně převyšuje jejich poptávku a na obzoru není vidět žádná událost, která by v brzké době tento nepoměr změnila. Na konci září se sice objevila zpráva o poklesu zásob benzinu v USA, což trh katapultovalo zpět k 70 dolarům. Ovšem od začátku týdne se opět projevil strach z globálního vývoje a trh oslabuje.
 
Graf: Vývoj amerických zásob benzínu od začátku roku 2009

Vývoj amerických zásob benzínu od začátku roku 2009


V pátek se také objevila zpráva, že Rusko překročilo historickou hodnotu měsíční těžby a za září tak vytěžilo 10 mil. barelů ropy denně, čímž předstihlo i Saudskou Arábii. Opce na americkou lehkou ropu také neukazují nějaké pozitivní očekávání na trhu s touto komoditou. Naopak zajištění proti poklesu ropy je v současnosti extrémě drahé. Z údajů mezinárodní agentury pro energii navíc vyplývá, že OPEC v současnosti dodává na trh více ropy, než tvoří současná poptávka. Tento fakt také vytváří tlak na její zlevnění.


Dlouhodobý výhled je jiný…


Přestože krátkodobý pohled na vývoj ropy je spíše negativní, v dlouhodobém horizontu se bude její cena neustále zvyšovat.  Stejně jako ceny všech neobnovitelných zdrojů energie. Hlavními faktory budou jednak mírný hospodářský růst v USA a Evropě, se kterým se počítá už v následujícím roce, ale hlavně znovuobnovení vysokého tempa růstu východoasijských ekonomik včetně Číny a Indie. Potenciál rozvoje automobilismu a vlastně veškeré techniky spotřebovávající ropu je v těchto zemích obrovský. Navíc náklady na těžbu ropy se každoročně zvyšují. Nová naleziště se totiž nacházejí geograficky na těžko přístupných místech, velmi vzdálených od hlavních míst spotřeby. Je jen otázkou, kdy nové druhy pohonu a energií začnou ropu vytlačovat. Toto se však bude dít až za mnohem vyšších cen ropy, než máme dnes...

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB


Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE