Komoditní vývoj v září a počátkem října

17.10.2009 | , Finance.cz
INVESTICE


Na komoditní trhy se vrací nadšení. V posledních dnech prudce vyrazily vzhůru všechny sektory. Vše nasvědčuje tomu, že tento vývoj by mohl pokračovat i v následujících týdnech.

Komoditní trhy zaznamenaly od počátku září poměrně vysokou volatilitu a vývoj cen jednotlivých surovin byl různorodý. Ropa nejdříve oslabila až k 65 dolarům, později však opět obnovila vzestupný trend. Naproti tomu drahé kovy zazářily, když obnovený strach z inflace přilákal množství investorů. Zlato díky tomu vystřelilo na nová historická maxima. Obilniny pokračovaly v září v nepřesvědčivém výkonu, ale počátkem října nastalo v tomto sektoru prudké vyražení vzhůru. V sektoru potravin bylo velmi rušno. Káva a pomerančový koncentrát v září znehodnotily, počátkem října však prudce posílily. Cukr byl slabší a po zářijové stagnaci se jeho cena v na začátku října snížila.

Zotavování globální ekonomiky bylo potvrzeno dalšími údaji. Důležitý je především růst průmyslové výroby ve vyspělých zemích. Optimismus vyvolává i zvyšování průmyslových objednávek, což je indikátor, který obvykle předbíhá expanzi o několik měsíců. Mezi další povzbuzující informace patří údaje o výrazné stabilizaci trhu nemovitostí v USA i Evropě. To tlačí spotřebitelskou důvěru vzhůru. Nadšení zchladily údaje o nezaměstnanosti. Počet lidí bez práce se stále zvyšuje, protože podniky pokračují v zeštíhlovaní výroby. Investory mírně vystrašily i informace, že světové vlády a centrální banky již začínají přemýšlet o skončení podpůrných programů.


Drahé kovy byly velmi silné


Zlato poskočilo z 950 dolarů na historický rekord 1065 USD za trojskou unci, stříbro si polepšilo z 14,9 na 17,8 USD/oz. Prudký růst ceny způsobily obavy z budoucí inflace. Nadměrné zvýšení inflace by mohlo být vyvoláno ekonomickým zotavením a extrémním přebytkem levného kapitálu na finančních trzích. Inflační statistiky tyto obavy potvrzují, když na meziměsíční bázi začínají ceny opět stoupat. Platina a paládium taktéž zhodnotily, a to i navzdory skončení šrotovného v USA a Německu. Objevily se informace, že automobilky v nejbližších měsících zredukují výrobu. Kupříkladu Toyota, největší výrobce vozidel na světě, uvedla, že do poloviny roku 2010 sníží produkci až o 10 procent.


Ropa dočasně oslabila


Ropa WTI nejdřív mírně oslabila na téměř 65 dolarů v důsledku údajů o plánovaných vyšších odstávkách v rafinériích, které vykonávají na podzim pravidelnou údržbu. Jelikož zásoby produktů jsou extrémně vysoké, je možné, že dočasně odpojí větší část své kapacit. To by znamenalo krátkodobý propad poptávky po ropě. V říjnu podpořily cenu vyšší odhady globální spotřeby této komodity. Kartel OPEC zvýšil předpověď poptávky po ropě v příštím roce na téměř 85 milionů barelů. Příznivé byly i údaje z Číny o dalším růstu importu ropy. V září dovezla o 15 procent víc této suroviny oproti minulému roku. Ekonomické statistiky z nejlidnatější země světa ukazují prudkou expanzi tamní ekonomiky.


Pšenice posílila z 5 na 5,1 USD za bušl


Ceny obilnin a olejnin v září poklesly. V říjnu ale tyto komodity prudce zhodnotily. Ministerstvo zemědělství USA opět zvýšilo odhad produkce kukuřice, pšenice i sóji. Příčinou bylo dobré počasí ve Spojených státech a Austrálii. Počasí se však v posledních dnech výrazně zhoršilo a pěstitelské oblasti v USA postihly silné deště doprovázené nízkými teplotami. Je možné, že sklizeň zde bude nakonec nižší. Naproti tomu odhad spotřeby se zvýšil v důsledku rychlého obnovování ekonomické aktivity. Pšenice posílila z 5 na 5,1 USD za bušl, kukuřice zhodnotila z 3,3 na 3,8 USD a sója si polepšila z 9,8 na 9,9 USD za bušl.


Arabica se dostala na 138 centů za libru


Komodity v sektoru potravin byly v září a říjnu jako na houpačce. Káva Robusta nejdřív oslabila na 1350 USD/tunu, pak ale poskočila na 1427 USD. Arabica byla silnější a její cena stoupla ze 122 na 138 centů za libru. Nevyrovnaný vývoj byl způsoben nejistotou ohledně produkce v Kolumbii. Zajímavé bylo i vytvoření malého kávového kartelu ve Vietnamu. Tamní farmáři chtějí pomocí zadržování produkce vyhnat cenu vzhůru.

Kakao posílilo z 2800 na 3100 USD za tunu. Atakovalo dokonce 3300 USD, což je nejvyšší cena od počátku 80. let. Prudké zhodnocování v posledních měsících je způsobeno poklesem úrody v západní Africe, která je hlavní pěstitelskou oblastí této plodiny na světě. Pomerančový koncentrát byl velmi volatilní. Jeho cena se nakonec zvýšila z 95 na 113 centů/libru. Příčinou bylo snížení odhadu produkce pomerančů na Floridě v příštím roce. USDA předpovídá dopěstování 5,576 milionů tun. To je o 16 procent méně oproti minulému roku. Cukr po neúspěšném pokusu o překonání 26 centů oslabil zpátky na 23 centů za libru. Objevují se informace o vyšší výsadbě cukrové třtiny v Brazílii. Farmáři zvyšují při současné vysoké ceně cukru svůj výstup.


Aktuální trend je vzhůru


Na komoditní trhy se vrací nadšení. V posledních dnech prudce vyrazily vzhůru všechny sektory. Vše nasvědčuje tomu, že tento vývoj by mohl pokračovat i následujících týdnech. Největší příležitosti vidíme momentálně ve drahých kovech, a to zejména ve zlatu a paládiu. Ropa se po proražení rezistence na úrovni 75 USD také stane vhodným kandidátem na nákup. Obilniny a olejniny jsou momentálně nevyzpytatelné a jejich cena se v závislosti na vývoji počasí v USA může pohnout oběma směry. Aktuální trend je vzhůru.

Graf: Komoditný index RICI
 
Komoditný index RICI

zdroj: CSI

Autor je analytikem společnosti Colosseum. Colosseum

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE