Komoditní trhy v lednu

04.02.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Po optimistickém vstupu do nového roku nastaly na komoditních trzích prudké výprodeje, které postihly především nejznámější komodity. Více v pravidelném komentáři.

Téma týdne: Kapitálové trhy v minulém měsíci


Znehodnocení odstartovaly informace z Číny o záměru tamní centrální banky začít se stahováním nadměrné likvidity z finančních trhů. Mezi investory vzbudil rozruch i návrh prezidenta USA Barracka Obamy výrazně zpřísnit regulaci bank. V širokém spektru základních surovin se našlo jen několik výjimek, jejichž cena se v uplynulém měsíci zvýšila. Potěšil zejména vývoj cukru.


Tahouny budou rozvíjející se ekonomiky


Do nového roku je dobré vstupovat s optimismem. Tohoto hesla se drží i Mezinárodní měnový fond, který zvýšil svůj výhled globálního ekonomického růstu v tomto roce na 3,9 procenta, přičemž ještě v říjnu predikoval růst o 3,1 procenta. V roce následujícím by se celosvětové HDP mělo zvýšit o 4,3 procenta. Tahounem zůstanou rozvíjející se ekonomiky. MMF však upozornil na problémy vznikající při stahovaní peněz a vládní pomoci z oběhu. Jednou z prvních zemí, která již aplikuje restriktivní politiku, je Čína. Ta snížila limity na objem úvěrů, které mohou banky poskytnout. Taktéž zavedla a zvýšila některé daně. Investoři se obávají, že tyto opatření přibrzdí třetí největší ekonomiku světa a způsobí nižší růst čínské poptávky po základních surovinách.


Drahé kovy zažily výprodej


Zlato bylo v prvních dnech nového roku silné a vyšplhalo se z 1096 na 1160 USD za trojskou unci. Poté však propadlo na 1084 USD. Stříbro zažilo porovnatelný vývoj a z 16,9 USD poskočilo na téměř 19 USD, aby vzápětí oslabilo zpátky na 16,2 USD za unci. Výprodej byl způsoben odlivem spekulativního kapitálu a zprávami o malém zvýšení produkce. Především asijské země se s velkým zápalem vrhly na těžbu zlata. Platina a paládium byly silnější a jejich cena zaznamenala stagnaci. Oficiální údaje o prodeji aut potvrdily, že Čína v minulém roce předběhla Spojené státy a stala se největším automobilovým trhem na světě.


Cena ropy šla dolů


Ropa WTI oslabila ze 79 na 73 USD/barel. Na začátku měsíce její cenu ještě podpořily informace o velmi chladném počasí v USA. Údaje o zvýšení zásob však dokonale umlčely optimisty. Rafinérie ve Spojených státech v současnosti využívají nejnižší produkční kapacitu od roku 1989 (po vyloučení hurikánové sezóny). Důvodem je stále poměrně slabá poptávka po pohonných hmotách a jejich vysoký stav v zásobnících. Zajímavý je poznatek, že spotřeba benzínu a nafty neroste, přičemž počet naježděných kilometrů se podle údajů Ministerstva dopravy USA pomalu zvyšuje. Důvodem je přeorientovávaní Američanů na úspornější automobily a větší využití alternativních pohonných agregátů.


Obilniny a olejniny byly velmi slabé


Příčinou se stala pravidelná měsíční zpráva Ministerstva zemědělství USA ohledně předpokládané produkce a spotřeby. Prognóza úrody a konečných zásob byla zvýšena u pšenice, kukuřice i sóje. Větší produkce se předpokládá v Evropě a Jižní Americe. V následujících měsících by trhy měly být dostatečně zásobené. Pšenice oslabila z 5,4 na 4,7 USD za bušl, kukuřice propadla z 4,1 na 3,6 dolaru a sója si pohoršila z 10,5 na 9,1 USD/bušl.


Ani v potravinách se nekonaly prudké vzestupy cen


Komodity v sektoru potravin byly v lednu nejsilnější, ale ani zde se nekonaly žádné prudké vzestupy cen. Kakao si pohoršilo z 3290 na 3200 USD/tunu, i když v průběhu měsíce útočilo až na hranici 3500 dolarů. Pomohly mu údaje z Pobřeží slonoviny o nižší úrodě. Zázračně zhodnocuje cukr. Jeho cena se vyšplhala už na 30 US centů za libru, což je 29leté maximum. Důvod neustálého růstu je stále stejný. Nečekaná neúroda v Indii způsobila prudké zvýšení deficitu komodity na světových trzích. V posledních týdnech se objevily i informace o nutnosti vysokého dovozu cukru ze strany Pákistánu.


Káva byla značně nerozhodná


Kolumbie, druhý největší producent typu Arabica na světě, uvedla, že v tomto roce dodá o 54 procent více kávy oproti minulému roku, ve kterém zaznamenala země velkou neúrodu. Naopak Brazílie, největší globální producent této komodity, vydala upozornění, že dopěstuje výrazné méně kávy oproti původním očekáváním. Pomerančový koncentrát dokázal zhodnotit, ale byl velmi volatilný. Momentálně se čeká na přesnější zprávy o rozsahu poškození pomerančů na Floridě v důsledku mrazů zaznamenaných na průlomu roků.

Tabulka: Změna ceny v lednu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.12.
ropa WTI -8 72,9 USD/barel
zlato -1 1084 USD/oz
měď -9 3,05 USD za libru
kukuřice -14 3,6 USD za bušl
pšenice -12 4,7 USD za bušl
káva Robusta -1 1324 USD za tonu
vepřové maso 5 68,6 US centu za libru

zdroj: CSI


Výprodeje, které v lednu postihly sektor energií a drahých kovů, dostatečně vystrašily investory. V únoru proto nepředpokládáme výraznější růst jejich ceny. Pravděpodobnější je stagnace a v případě uveřejnění informací o dalším stahovaní peněz z oběhu může nastat i mírné znehodnocení. Obilniny by měly být volatilní, jelikož v následujících týdnech budou uveřejněny první odhady jarní výsadby v USA a Evropě. Vytvoření střednědobého vrcholu a pokles ceny očekáváme u doteď nejsilnějších komodit (cukr, kakao a pomerančový koncentrát).


Graf: Komoditní index RICI

 Komoditný index RICI

zdroj: CSI


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE