DŘEVO LONG: Investice do zotavujícího se stavebnictví

12.02.2010 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Krize trhu nemovitostí v letech 2007 až 2009 měla mnoho obětí. Jednou z nich se stalo i stavební dřevo, jehož cena se v důsledku zmražení výstavby v Severní Americe zřítila o desítky procent.

V posledních měsících začínáme pozorovat zotavování stavebního trhu a i prognózy do budoucnosti jsou poměrně optimistické. S ekonomickým zotavením by se měl objevit i vyšší zájem o nákup nových domů ze strany domácností. Jelikož stavební firmy mají nízkou zásobu neprodaných nemovitostí, vyvolá zvýšení poptávky po bydlení rozsáhlejší výstavbu nových domů. Spotřeba dřeva by se díky tomu měla zvýšit. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že výhled pro dřevo je v současnosti velmi příznivý. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme zhodnocení ze současné úrovně 284 USD na 350 USD za 1000 palubních stop.

Faktory, které by v časovém horizontu 3 až 6 měsíců mohly způsobit růst ceny dřeva:

  1. Prudký propad stavební aktivity skončil a do budoucna můžeme předpokládat zlepšení.
  2. Stabilizace cen nemovitostí je zřetelná. To je velmi dobrá zpráva, protože lidé budou ochotnější nakupovat domy.
  3. Finanční dostupnost domů se po prudkém poklesu jejich ceny zvýšila. Navzdory přetrvávaní určité ekonomické nejistoty je v současnosti vhodná doba na nákup nemovitostí.
  4. Zásoby neprodaných domů poklesly a následujících měsících se předpokládá jejich další redukce. Stavební firmy se již chystají na zaplnění vzniklé mezery na trhu.
  5. Produkce dřeva v Severní Americe v posledních letech prudce propadla a mnohé dřevozpracující podniky ukončily činnost. V případě zvýšení poptávky po této komoditě může nastat její krátkodobý nedostatek.
  6. Mezinárodní trh se dřevem začíná ovlivňovat Čína, která prudce zvýšila jeho dovoz. Jelikož by čínská ekonomika měla pokračovat v silném rozmachu, očekává se další růst její poptávky po dřevě.

Kompletní analýza ke je stažení níže...

Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE