V zajetí řeckých zvěstí a pověstí

23.03.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Fondy si připsaly alespoň 160 milionů a pokračují některé anomální jevy, které jsme již zaznamenali v minulých týdnech.

Sněženky se sice již objevily, ale k vlaštovkám ještě daleko. Ostatně kdoví, zda letos do voleb vůbec přiletí. A po nich – ani nehovořit. Ani celá EU na tom není extra dobře a výmluva na jarní únavu to nespraví.


Pokračují stejné trendy


Fondy si připsaly alespoň 160 milionů a pokračují některé anomální jevy, které jsme již zaznamenali v minulých týdnech. O 100 milionů odcházejících z fondů peněžního trhu se podělily dluhopisové a zajištěné. Tedy jak kde: ve spořce dluhopisové a v ČSOB zajištěné.

Jakoby si tito provideři rozdělili píseček, nebo alespoň každý sází na jiné bábovičky.


Odliv z fondů peněžního trhu se zvyšuje


Navíc odliv z neperspektivních peněžáků sice začal v ČSOB, ale zdá se, že se přidávají i klienti dalších – již nejen ČPI, ale i ISČS, takže už jen Pioneer drží nákupní vlajku Sporokonta. V dluhopisech vládne s náskokem 80 milionů ISČS, v zajištěnkách zas tradičně ČSOB, která na lov vypustila další smečku, která sama nalovila skoro 100 milionů korun.

Dnešní Řekové už dávno nejsou rekové, jak je známe ze starých bájí a dávné historie. Přesto by se i „mladý“ Papandreu mohl do historie jako jeho děd či otec (byli také premiéři) zapsat. Čeká ho totiž heroický boj se socialismem, přestože je předseda socialistické strany PASOK a dokonce socialistické internacionály.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (11. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -97
dluhopisové 93
smíšené 5
akciové 6
zajištěné 153
Celkem 160

Kdy to pochopí voliči? To je asi tak, jako byste se ptali, kdy to pochopí ti naši. Až na tom budeme jako v Maďarsku… (tedy pod kuratelou MMF). Pak si teprve ty své keynesiánské teorie budou muset strčit tam, kam patří. Že by si o tom Jiříkové měli popovídat (Jorgos = Georgios, tedy také Jiří)? Jorgos má ovšem na rozdíl od našeho dobré školy (London School of Economics i Harvard).

Řecko se již také obrací čím dál víc směrem k MMF. To by ovšem Sarkózyho i Merkelovou odsunulo do druhé ligy – v MMF vládne Amerika. Ta ostatně na akciových trzích hraje prim také a středeční překonání rezistence 1150 bodů S&P je bráno obchodníky jako bullish signál a „brána“ k další nejbližší poměrně pevné rezistenci 1200.

Závěr týdne se však opět sklonil před fámami o možném zvýšení diskontní sazby, poté před tímto nečekaným krokem centrální banky Indie.


Lloyds je v zisku


Ale jedna vlaštovička přece jen zabloudila na ostrovní říši, kde přímo pozdvižení způsobil Lloyds oznámením, že v celém roce 2010 očekává zisk. Akcie společnosti vylétly o téměř 8 % a přispěly k tomu, že index FTSE 100 dosáhl svého nového 21měsíčního maxima.

Toho se jen tak nedočkáme a závěr týdne vybírání zisků srazilo PX tam, kde byl před týdnem. Takže i prodeje našich akciových i smíšených fondů skončily vlastně na černé nule.


Graf: Investice do fondů v ČR (11. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE