Že by se ve fondech lámaly ledy?

31.03.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Jaro se nám sice ukázalo, ale skutečné a dlouhodobé oteplení akciových trhů si ještě dává na čas. Jo, to loni motory rally vylétly do otáček už na začátku března.

Ale na trzích žádný kalendář neplatí. A probudí se investiční míza i u našich spořílků? Náznak by tu byl – alespoň v tom, že akciové a smíšené fondy vyrovnaly týdenní skóre se zajištěnými i s dluhopisovými.


Dluhopisové fondy jsou stále lákavé


Jejich výnos za poslední rok přes 10 % je jistě pádným „argumentem“. Místo toho, aby byl argumentem bez uvozovek, že se to opakovat nebude. Moc hezky situaci vystihl dluhopisový guru Bill Gross v rozhovoru pro CNBC: že když uváží všechna pro a proti, pak v současném investičním klimatu preferuje akcie místo dluhopisů. Ale kdo by u nás zvažoval pro a proti, když i takový ISČS Trendbond má ročních 16 % a fondy korporátů 40 i 60 %.


Co hovoří ve prospěch akcií?


No a zkusím ještě jeden argument pro akcie, alespoň ty „dividendové“ – řekněme špice. Taková Telefónica O2 je k mání za 450 korun a na podzim vyplatí 40 korun dividendy. To je skoro 9% výnos, i když po zdanění 34 korun čistého už tak pěkně nezní (ale i úroky z vkladů se zdaňují!) a loni bylo 50 korun víc.

Nu dobře – a co náš mamut ČEZ? Akcie za 900 vynese už v červnu možná i 55 korun, takže čistého 47 korun, tedy přes 5 % výnosu. Je to méně než na kyslíku, ale navrch tu máme cílovou cenu kolem 1100 korun, takže ještě přes 20 % je v rukávu. No, nekupte to. Erste sice na dividendách platí méně, ale cílovka od Citi na 910 při ceně 760 také naznačuje 20% potenciál. Nu a kdo vsadil na novoroční uhlí, má už ve sklepě 30 %.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (12. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -18
dluhopisové 113
smíšené 58
akciové 59
zajištěné 106
Celkem 318

Tak a konec snění: akciových fondů se sice prodalo 60 milionů korun, ale zajištěných reálně přes 220 milionů korun, jenže přes 100 milionů z jiných zároveň odešlo. Zajímavé by bylo zjistit, zda ti odcházející se zároveň stali i přicházejícími. Faktem totiž je, že ČSOB nasadila do boje další letku hned pěti svých borců.

A kampak asi vyklíčí akcie? Ťukají směle na 18měsíční maxima, ale žádný odhodlaný rozeběh nevidět. Ani index S&P 500 si zatím netroufl na 1200 bodů, což je úroveň, na níž se pohyboval před pádem Lehman Brothers.


Graf: Investice do fondů v ČR (12. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE