Jaro fondů pučí jen nesměle

07.04.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Předvelikonoční týden dopadl pro fondy jen s černou nulou a teprve Zelený čtvrtek a hlavně Velký pátek potvrdil optimismus trhů. Ale fondům se zajíček nepředal a ani březen s celkovou půlmiliardou nijak nenadchl.

A proč by atmosféra měla být pozitivní? Zejména proto, že americká ekonomika podle pátečních dat již v březnu začala vytvářet pracovní místa – po únorovém poklesu vypadá i jen 162 tisíc nově zaměstnaných jako živá voda. U nás zatím ke kvetoucí pšence ještě kus cesty, ale již ten 10% růst akciového indexu PX od začátku roku není k zahození. Navíc jak náš trh, tak většina evropských i amerických indexů se vyhřívá na 18měsíčních maximech.


Sílící odliv z fondů peněžního trhu


Při pohledu na fondový březen asi již nepřekvapí sílící odliv z fondů peněžního trhu, protože pokračuje už od půlky února a celkem z nich tak odešla celá půlmiliarda. O jejich budoucím výnosu asi také netřeba příliš mudrovat – bude nizounký.

Aby ne, když sazby na mezibankovním trhu stále klesají a jejich poklesu konec nevidět. Banky mohou penězi podkládat skříně a 1% reposazba ČNB ještě vydrží dost dlouho (dva členové bankovní rady dokonce hlasovali pro její další snížení). Domácnosti i firmy navíc omezily půjčování na historicky nejnižší objemy, zatímco těm, které by si půjčit chtěly, to obvykle zatrhne riskmanagement.


Odliv prostředků z peněžních fondů


Takže peníze prchající z peněžáků v ČSOB lapají do zajištěných fondů, ve spořitelně do ISČS Sporobondu. Ten roste v poslední době o 100 milionů týdně a není se co divit, když za posledních 12 měsíců neodolatelně láká 14% výnosem. Že jeho budoucnost nebude tak růžová, jistě napadne i důvěřivého spořílka, ale na druhou stranu zcela jistě vydělá víc než peněžní trh. ČSOB se zase dostává pomalu do bludného kruhu, protože zajištěné fondy jsou vlastně „termínovaná“ investice, takže z těch končících se peníze jen „otáčejí“ a nových tak moc nezískává.


Tabulka: Investice do fondů v ČR (13. týden 2010)

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -45
dluhopisové 58
smíšené 20
akciové 18
zajištěné -48
Celkem 3


Zlom u smíšených fondů


Co snad může ukazovat na mírné oteplení investičního podnebí, je určitý zlom, k němuž právě v březnu došlo u smíšených fondů – po dvouletém krvácení je konečně část klientů asi přijala na milost, jak ukazuje aspoň těch březnových 50 milionů korun. Nu a setrvalý příliv do akciových fondů je sice zřejmě zásluhou „otužilců“ a pravidelného investování, ale i 100 milionů korun může sehrát roli prvních vlaštovek.

Bez akcií žádné portfolio nepokvete a první kvítky už vidíme. Jistěže třeba náš index PX byl na stejné současné úrovni 1220 bodů už přesně před pěti lety, ale také jsme procházeli historickým údolím smrti.


Graf: Investice do fondů v ČR (13. týden 2010)

Investice do fondů v ČR

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE