Nerozhodný březen na komoditních trzích

08.04.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


V březnu byly komoditní trhy v zajetí nerozhodnosti, i když se našlo několik výjimek, jejíchž cena zaznamenala výraznou změnu. Mezi ně patří určitě cukr.

Ten pokračoval v extrémních výprodejích, jelikož se na trhy dostaly další zprávy o zvyšování produkce. Prudké snížení ceny kvůli vyšší výsadbě jsme zaregistrovali u obilnin a olejnin. Velmi zajímavý byl i sektor mas, kde ceny dosáhly na několikaměsíční maxima. Populární komodity ropa a zlato přešlapovaly na místě a až koncem měsíce mírně posílily.


Nejistota kolem Řecka podkopává hodnotu eura


Nejdůležitější makroekonomickou událostí bylo pokračování řeckých problémů. Všem zúčastněným stranám je jasné, že samo si z ekonomických problémů nedokáže pomoct. Evropská unie jen s těžkostmi vytvořila záchranná opatření a nakonec povolala i Mezinárodní měnový fond. Nejistota podkopává hodnotu eura a nahrává americkému dolaru. Velmi zajímavé bylo utahování monetární politiky v Asii, která zažívá poměrně silný hospodářský růst. Kromě Austrálie se odvážila zvýšit hlavní úrokové sazby i Indie, kde inflace dosahuje téměř 10procentní úroveň. Ceny rostou zvýšeným tempem i v Číně, což je pro ni silný důvod pokračovat ve stahování nadměrného množství peněz z finančních trhů.


Cena zlata stagnovala


Zlato bylo nevýrazné a jeho cena stagnovala na 1115 USD za trojskou unci. Stříbro bylo o trochu silnější a dokonce zaznamenalo růst z 16,5 na 17,5 USD. Pomohly mu především údaje o globálním zlepšovaní stavu průmyslu. Větší výstup výrobních podniků pozorujeme nejenom v Asii, ale i v Evropě a USA. Předpokládá se, že zvyšování průmyslové produkce by mělo pokračovat i v následujících měsících. Platina a paládium si taktéž polepšily, a to i navzdory zklamání v podobě nevýrazných prodejů nových aut v Evropě.


Ropa na maximech


Ropa WTI v první polovině března mírně posílila, potom však přešla do fáze stagnace, aby v úplném závěru vyrazila na 3měsiční maximum. Zasedání OPECu nepřineslo žádnou změnu produkčních kvót. Představitelé kartelu uvedli, že nabídka ropy na trhu i cena vyhovují současné ekonomické situaci. Nepříjemně překvapily údaje Ministerstva dopravy USA. Podle nich bylo v lednu v Spojených státech naježděno o 1,6 procenta méně kilometrů oproti předcházejícímu roku. Jednou z příčin je zdražení benzínu. Američané jsou na jeho cenu značně citliví.


V sektoru obilovin a olejnin jsme byli svědky znehodnocení


Důvodem byla zpráva Ministerstva zemědělství USA ohledně jarní výsadby. Američtí farmáři plánují zvětšit plochu osetou kukuřicí o 3 procenta oproti minulému roku. U sóji bude nárůst oseté plochy o 1 procento. V případě pšenice očekává USDA pokles oseté plochy o 9 procent. Bavlna, únorový miláček investorů, zastavila svojí spanilou jízdu vzhůru. Její osetí by mělo vzrůst o 15 procent. Pšenice oslabila z 5,2 na 4,5 USD za bušl, kukuřice si pohoršila z 3,9 na 3,5 USD, sója znehodnotila z 9,6 na 9,4 USD/bušl a bavlna zkorigovala z 82,5 na 80,5 centů za libru.


Extrémně dolů se vyvíjel cukr


Další extrémní znehodnocování zažil cukr, když se jeho cena zhroutila z 23,6 na 16,6 centu za libru. Oslabování je způsobené zprávami z Indie o zvyšovaní současné i očekávané produkce v důsledku příznivého počasí. V budoucí marketingové sezóně 2010/11 (začne v říjnu) by podle odhadu společnosti F.O.Licht měl být dosažen globální přebytek cukru v rozsahu 5 miliónů tun. V této i minulé sezóně byl kumulovaný deficit téměř 21 miliónů tun. Cena kakaa stagnovala. Pro tuto komoditu je negativní záměr ghanských farmářů více využívat hnojiva, díky čemuž by se měla zvýšit úroda kakaovníků.


Očekává se deficit kávy


V případě kávy bylo zajímavé vyjádření ředitele International Coffee Oraganization, že v průběhu pěti let by se celosvětová spotřeba kávy měla zvýšit na 145 miliónů žoků. Naopak produkce by kvůli rostoucím pěstitelským nákladům měla stagnovat na úrovni 125 miliónů. Deficit kávy na trhu v rozsahu 5 až 8 miliónů tun pravděpodobně nastane i v tomto marketingovém roce.

Nejsilnějším trhem jsou momentálně masa. Cena hovězího poskočila na 17měsiční maximum díky propadu nabídky masa.


Tabulka: Změna ceny v březnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.3
ropa WTI +5 83,8 USD/barel
zlato -0,5
1114 USD/oz
měď +10 3,6 USD za libru
kukuřice -11
3,5 USD za bušl
pšenice -13
4,5 USD za bušl
káva Robusta +6
1356 USD za tunu
vepřové maso +3 83 US centu za libru

zdroj: CSI


Graf: Komoditní index RICI

Komoditný index RICI

zdroj: CSI


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE