Dlouhodobý náhled na cenu ropy

09.04.2010 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokračující oživení vyloudilo úsměv na rtech už nejednomu obchodníkovi. Zvláště v posledních týdnech je na finančních trzích obzvláště veselo.

Akcie i komodity prudce rostou a dostávají se na nejvyšší hodnoty do počátku krize. Ropa je navíc jedním z vedoucích finančních aktiv, které za sebou táhnou peloton ostatních. Doposud vůbec nezklamala ve funkci klasické cyklické komodity, která stoupá i klesá s hospodářským cyklem. Ropa překonává i pozvolné zhodnocování amerického dolaru, které působí proti její ceně. V minulých dnech se ropa dostala na rekordní hodnoty za posledních 18 měsíců a i další očekávání jsou růstová. Tedy, pokud se bude ekonomikám i nadále dařit.


Vývoj v době krize


Od posledního čtvrtletí roku 2007 jsme byli svědky inverzního vývoje hlavního newyorského indexu S&P500 a cen texaské ropy. Už v této době se krize pomalu plížila na finanční trhy. Zatímco však akciím už obchodníci nevěřili a jejich hodnota pozvolna klesala, ropa na sebe strhávala čím dál větší pozornost. Důvěru ostatně měly i ostatní komodity. Naprostá většina z nich dosáhla svých maxim v první polovině roku 2008. Ropa si odnesla zářez na ceně 147 dolarů za barel. Poté však na ropě došlo k prudkému oslabení, které se v určitých okamžicích dalo nazvat volným pádem. Ten se v březnu loňského roku zastavil a od té doby ropa s menšími korekcemi neustále roste.
 
Graf: Vývoj cen americké ropy WTI a newyorského indexu S&P500 od roku 2007

Vývoj cen americké ropy WTI a newyorského indexu S&P500 od roku 2007

Přestože to z grafu není na první pohled patrné kvůli rozdílným osám, růst obou finančních aktiv je procentuálně v podstatě totožný. Existuje mezi nimi významná pozitivní korelace, která se v poslední době ještě zpevňuje. Pokud se tedy ekonomikám daří a roste akciový trh, tak se zvyšuje i cena ropy a obráceně.


Přichází opět období drahé ropy?


Nálada na finančních trzích se v minulých týdnech podstatně mění. Podle většinového názoru se už ekonomiky vymanily z krize a hrozba druhého poklesu ekonomik je čím dál méně pravděpodobná. Na tyto zvěsti reagují jak akcie, tak ještě s větší silou komodity s ropou v popředí. Přestože se ještě ekonomický růst nestihl projevit na spotřebě, tak obchodníci v očekávání strmého ekonomického růstu nakupují jako o závod. Při pohledu na stav zásob ropných produktů a jejich vývoj v posledních několika měsících v USA nic nehovoří pro takto rychlý růst cen ropy, kterého jsme v současnosti svědky. Naopak zásoby jsem v určitých segmentech ještě vyšší, než v době vyvrcholení krize před rokem. Stav a vývoj nabídky ropy za posledním nárůstem cen rozhodně nestojí.


Další příčiny růstu cen


Kromě zlepšujících se statistik ze světových ekonomik se na současném růstu ropy a ostatně i dalších komodit bezesporu podílí zásahy světových centrálních bank, které v období krize dramaticky zvýšily peněžní nabídku. Nalily na finanční trhy biliony dolarů, které obchodníci přesouvají tam, kde lze očekávat nejvyšší výnos. Ropa je klasická cyklická komodita, která roste i klesá s hospodářským cyklem. S ohledem na příznivé zprávy vývoje HDP, zaměstnanosti i průmyslové výroby tak spousta obchodníků považuje komodity v čele s ropou za velmi dobrou investici. Procentuálně se zvláště v poslední době zhodnocují energetické suroviny rychleji, než akcie či ostatní typy komodit, které nejsou tak úzce spjaty s ekonomickým vývojem.


Co můžeme očekávat do budoucna?


Bylo by jednoduché napsat, že ropa bude i nadále růst, v současné době hovoří hodně faktorů pro další posilování. Ovšem je třeba upozornit i na případná rizika. Těmi jsou především plánované stahování likvidity z oběhu ve formě zvyšování úrokových sazeb a omezení nákupu dluhopisů centrálními bankami. Navíc podobná dluhová past, do jaké se dostali Řekové, se v blízké budoucnosti může týkat i dalších zemí včetně USA a další významných světových ekonomik. Splácení dluhů nejde ruku v ruce s ekonomickým růstem a je otázkou, nakolik se omezení výdajů vlád může na růstu ekonomik projevit. Ropa dlouhodobě poroste pouze tehdy, pokud se zmíněné problémy podaří vyřešit a ekonomiky se vrátí na růstovou trajektorii.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jiří Tyleček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE